Silvester bude v mnohých mestách skromnejší

Menej svetelných efektov, alebo aj žiadne, ale aj alternatívne náhrady za klasické ohňostroje. Takto bude vyzerať vítanie Nového roku 2014 vo viacerých slovenských mestách, ktoré sa rozhodli tento rok šetriť na silvestrovských ohňostrojoch a oslavách.

30.12.2013 12:00
ohňostroj, oslava, párty, Silvester Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Silvestrovské salvy nezaznejú na prelome rokov v Poprade, kde v posledných dňoch roka uprednostňujú organizovanie akcií pre deti. „U nás je taká tradícia, že ohňostroj máme na Mikuláša. Silvestrovské oslavy ani ohňostroj ako mesto neriešime, väčšinou ide o súkromné aktivity,“ informoval hovorca popradskej radnice Marián Galajda.

Ohňostroj nebude ani v Brezne, kde sa rozhodli z dôvodu šetrenia neorganizovať takéto vítanie roka. Asistentka primátora Alena Šperková potvrdila, že na námestí nebude ohňostroj ani silvestrovský program. „Mesto Brezno nemá na tieto účely vyčlenené finančné prostriedky, na silvestrovské ohňostroje ich nevyčleňujeme už niekoľko rokov,“ zdôraznila. Ohňostroj však býva v Brezne súčasťou jarných osláv Dní mesta a v tomto roku stál samosprávu 1 500 eur. Finančné prostriedky na oslavy Dní mesta získava samospráva podľa informácií Šperkovej z projektov Európskej únie – Európa pre občanov.

Zaujímavú náhradu za ohňostroj pripraví už druhý rok po sebe mesto Martin, ktorého obyvatelia sa vlani dočkali laserovej šou. Najmä kvôli počasiu radnica nechcela vystrieľať financie len tak do oblakov, pretože pre nízku oblačnosť a hmlu by ľudia z ohňostroja veľa nevideli. Ani tento rok preto nebude striedanie rokov v Martine sprevádzať ohňostroj, mesto stavilo tentoraz na videomapping. Ide o vizuálne umenie, ktoré využíva projekciu vo voľnom priestore na fasády budov. Takúto projekciu použili napríklad aj pri oslavách 600. výročia pražského orloja.

"Rozhodli sme sa, že vítanie Nového roka spestríme novým unikátnym a atraktívnym typom audiovizuálneho umenia – videomappingom. Som presvedčený, že za menej peňazí tak potešíme viacej občanov. Kým pred krízou sme za ohňostroj platili okolo 3¤300 eur, po nástupe krízy sme sa uspokojili so skromnejšou verziou za 2 000 eur. V minulom roku sa s úspechom stretla laserová show, ktorá stála 2 400 eur.

Náklady na videomapping budú 1 850 eur, čo je v porovnaní s dnešnými cenami kvalitných ohňostrojov takmer dvoj-tretinová úspora," povedal primátor Martina Andrej Hrnčiar.

Viaceré samosprávy sa vydali cestou kompromisu, keďže na honosnejšie ohňostroje nechceli plytvať zdrojmi a ľudí o polnočnú svetelnú šou pripraviť nechceli. Preto Nový rok na námestí vítať budú, ale so skromnejším ohňostrojom. Napríklad v Revúcej nebude stáť mesto viac ako 500 eur.

„Ohňostroj bude len z balíčka, ktorý nebude potrebovať odbornú obsluhu. Zaplatíme ho my,“ povedala primátorka Eva Cireňová. Podobne budú Silvester riešiť aj v ďalších mestách. V Detve zaň zaplatia podľa vedúcej oddelenia kultúry a školstva Margity Gajdošovej 800 eur, v Jelšave ešte menej, len 600. „Bude trvať len päť minút, no ľudí sme oň nechceli pripraviť. Za desať rokov, čo som vo funkcii, boli oslavy iba raz bez ohňostroja, lebo sme vtedy tvrdo šetrili,“ konštatuje primátor Jelšavy Milan Kolesár.

V Rimavskej Sobote bude stáť ohňostroj na námestí 1 000 eur a tiež ho zaplatí mesto. Prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska Eva Balážová snahu miest usporiť na silvestrovských oslavách peniaze pre samosprávy chápe, no myslí si, že ohňostroje by na námestiach chýbať aj tak nemali. „Sú už dlho neodmysliteľnou súčasťou tohto dňa a ľudia na ne čakajú. Pomáhajú vytvoriť pozitívnejšiu atmosféru a ľudia si pri nich vymieňajú priania do Nového roku. Keby bolo rozhodnutie na mne, snažila by som sa ako zástupkyňa mesta nájsť na ohňostroje finančných partnerov, ktorí by ich so samosprávami spolufinancovali. Určite sa v každom meste nájdu ľudia, ktorí by na ohňostroj prispeli,“ zdôraznila Balážová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #oslavy #Silvester #ohňostroj