December 2013: Slovensko zdrvila správa z Kábulu, pri atentáte zahynuli dvaja naši vojaci

Posledné dni roka 2013 neprebiehali, žiaľ, v pokoji. V piatok 27. decembra zdrvila Slovensko správa z Kábulu. Pri atentáte zomreli dvaja slovenskí príslušníci operácie ISAF, ktorú v Afganistane vedie NATO od roku 2003. Počet slovenských obetí terorizmu v Afganistane sa tak zvýšil na tri. V júli zomrel po streľbe atentátnika čatár Daniel Kavuliak.

30.12.2013 06:36
vojaci, Afganistan, Bratislava Foto: ,
Smútočný ceremoniál po prílete vládneho špeciálu na bratislavskom letisku.
debata

Nadporučík Edmund Makovník a rotný Patrik Fraštia. Tela elitných vojakov, ktorí zahynuli v Afganistane, v nedeľu 29. decembra priviezol vládny špeciál domov na Slovensko.

K bombovému útoku, pri ktorom obaja elitní vojaci zahynuli, došlo priamo v uliciach Kábulu počas bežného plnenia úloh. „Nešlo o nič špecifické, ale o presun osôb medzi dvoma základňami v oblasti Kábulu, čo je štandardná vojenská úloha. Kolóna dvoch vozidiel sa pohybovala v zastavanej oblasti, keď pri míňaní odstaveného veľkého bieleho vozidla Toyota došlo k výbuchu. Podľa toho, čo vieme, išlo o veľmi, veľmi silnú explóziu,“ opísal útok Peter Vojtek.

To, že k teroristickému útoku došlo v zastavanej oblasti Kábulu, je podľa Vojteka prejavom bezohľadnosti teroristov. „Svojím útokom zasiahli aj civilistov, čo svedčí o ich krutosti a maximálnej bezohľadnosti. Ide totiž o domáce obyvateľstvo, mnoho z ľudí žijúcich v Kábule mohli byť aj ich sympatizanti,“ dodal. Zranenia utrpelo najmenej šesť civilistov, z toho jedna žena. V momente výbuchu sa všetci nachádzali v mikrobuse, ktorý šiel okolo.

Edmund Makovník a Patrik Fraštia odišli s ďalšími troma Slovákmi z 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline do Afganistanu 16. novembra tohto roku. Ich úlohou bolo pripraviť pôdu pre príchod ďalších Slovákov. V Afganistane mala celá jednotka zostať do júna 2014. Operácia ISAF, ktorú v Afganistane vedie NATO od roku 2003, sa má oficiálne skončiť koncom budúceho roku. Minister obrany potvrdil, že útok nenaruší slovenskú misiu vojakov a v Afganistane zotrvajú až do konca.

Podľa Ľubomíra Šeba, ktorý velí 5. pluku špeciálneho určenia, sa vojaci nechystajú opustiť jednotky v Afganistane, napriek tomu, že ich tragédia zasiahla. Rozhodnutie zúčastniť sa na misii nezmenili ani vojaci, ktorí tam pôjdu na začiatku roka 2014.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Slovenskí vojaci #atentát #Taliban #ročenka 2013 #operácia ISAF