Výtvarníčka s oboma pravými rukami

O nešikovných ľuďoch sa hovorieva, že majú obe ruky ľavé. Čo však povedať, keď je to presne naopak a človek dokáže využívať obe ruky? Že ich má obidve pravé? Tak to totiž platí u Bianky Kolovej, 46-ročnej výtvarníčky a kozmetičky žijúcej v Banskej Bystrici.

30.12.2013 14:00
debata (1)
Bianka Kolová Foto: Štefan Rimaj, Pravda
bianka kolova Bianka Kolová

Prácu si jej ruky delia iba pri špeciálnych činnostiach. Pravou píše a ľavou maľuje. Dokáže používať aj obe ruky súčasne.

Výtvarníčke túto nie celkom obyčajnú schopnosť dal do vienka praktický život. „Narodila som sa ako ľaváčka a v detstve som ľavou aj kreslila. Keď som však nastúpila do školy a učila sa písať, zasiahla moja mama – učiteľka. Nepáčilo sa jej moje písanie ľavou rukou a viedla ma k používaniu pravej. Tak som sa ako ľaváčka naučila písať pravou rukou,“ vysvetľuje pôvod svojej schopnosti používať rovnako obe ruky.

Pedagogičke so špecializáciou na výtvarnú výchovu táto zručnosť zostala. Pero berie síce už do pravej ruky, no štetec používa iba v tej druhej. „Robím to už automaticky, ani si to neuvedomujem,“ zdôrazňuje. Všimli si to aj deti, ktoré dvakrát do týždňa chodí zaúčať do tajov umenia v rámci krúžkovej činnosti Základnej umeleckej školy vo Veľkom Krtíši, kam z Banskej Bystrice dochádza. Berú to ako zaujímavosť.

Záľubou Kolovej je aj kozmetika, v ktorej vie tiež uplatniť svoju zriedkavú schopnosť. „Salón nemám, no robím školenia na lepenie umelých mihalníc. Tam používanie oboch rúk viem naplno využiť. Práca si vyžaduje jemnú prácu s mihalnicami a pinzetami a pre mňa je naozaj výhodou, že moja ľavá ruka nie je naozaj ,ľavá‘, ale rovnocenná s druhou,“ smeje sa.

Delí si ruky pri ich používaní aj pri iných, bežných činnostiach? „Niekedy si ani neuvedomujem, či práve používam pravú, alebo ľavú ruku.“ A pri jedení polievky, v ktorej ruke drží lyžičku? Kolová musí trochu porozmýšľať. Predstaví si konkrétnu situáciu a až vtedy vie s istotou povedať, že v ľavej. Má to také zautomatizované, že rozdiel neregistruje.

Vďaka „obojrukosti“ má občas zmätok v orientácii, keď jej na ulici niekto povie, že obchod, ktorý hľadá, je vpravo, na chvíľu sa musí zamyslieť. Svoju danosť nepovažuje za nevýhodu, skôr naopak. „Kvôli tomu, že som obojruká, si nepreťažujem pri práci iba jednu ruku ako väčšina ľudí. Záťaž si rozkladám na obe,“ poznamenáva.

Sú v tomto po mame aj jej dcéry, 22-ročná vysokoškoláčka Nina a 13-ročná Martinka? „Obojrukosť nezdedili, len si to pekne rozdelili. Ninka je ľaváčka a mladšia Martinka praváčka. A kým Ninka po mne záľubu v kreslení a maľovaná nezdedila, mladšia dcérka už áno,“ dodáva pani Kolová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ruky #Bianka Kolová #výtvarníčka #kozmetička