Kľúčovým problémom sa podľa prezidenta stáva polarizácia spoločnosti

Kľúčovým problémom spoločnosti sa stáva jej polarizácia. Vo svojom novoročnom príhovore to uviedol prezident SR Ivan Gašparovič.

01.01.2014 13:25
Gašparovič Foto: ,
Prezident SR Ivan Gašparovič počas novoročného príhovoru.
debata (252)

„Rozdeľuje nás na chudobných a bohatých, vytvára skupinu ľudí bez pracovných príjmov, ale aj bez prístupu ku vzdelaniu, zamestnaniu, k informáciám a reálnym možnostiam života,“ poznamenal.

V tejto súvislosti poukázal na nevyhnutnosť spolupatričnosti, vzájomného počúvania sa a rešpektovania. To sa podľa neho týka všetkých činiteľov verejnej politiky, podnikateľských kruhov, cirkví, rodín, ale aj jednotlivcov. „Nesmieme zabúdať, že ak sú sociálne rozdiely dôsledkom nerovnakých príležitostí, nespravodlivého oceňovania za prácu či nedostatku pracovných príležitostí, znižuje to šancu na systémové udržiavanie spoločnosti ako vzdelaného, mravne sceleného rozvoja schopného celku,“ upozornila hlava štátu.

Nachádzanie ponaučenia a inšpirácie vidí v návrate k osvedčeným hodnotám, ktoré Slovákom vždy pomohli prežiť, a tými sú tradičná rodina, pôda, viera, vzdelanosť a zmysluplná práca. „Nie prvýkrát hovorím o význame tradičnej rodiny pre zdravý vývoj slovenskej spoločnosti. O rodine, ktorá prináša do nášho života pokoj, šťastné rodičovstvo, dôveru, porozumenie i schopnosť tešiť sa z maličkostí života. To najvzácnejšie, čo nám život dáva, je samotný život. Vážme si ho,“ vyzval Gašparovič.

Na margo politiky poznamenal, že tá sa nesmie riadiť mediálne pokriveným marketingom, ale musí vychádzať z pôvodnej myšlienky správy vecí verejných za širokej účasti občanov. „Veľmi sme si želali demokraciu, keď sme ju nemali. Dnes, keď ju máme, ju nevieme zodpovedne využívať,“ prízvukoval aj v súvislosti s tromi voľbami, ktoré sa tento rok uskutočnia na Slovensku. Ako dodal, je potrebné naplno využiť základné právo voliť. „Nedopusťme, aby za nás rozhodovala tzv. mlčiaca väčšina,“ adresoval občanom.

Za dobré považuje to, že v štáte pretrváva kritický duch, pričom je podľa neho správne, keď občania kriticky hodnotia rozhodnutia politikov na úrovni únie, alebo na domácej scéne. „Ale niekedy sa mi vidí, že priveľmi podliehame akémusi sebabičovaniu. Nevidíme, a nechceme vidieť dnešný okolitý svet, v ktorom nemáme najhoršie postavenie,“ podčiarkol.

Zároveň poďakoval za podporu počas celého jeho 10-ročného prezidentského mandátu. Jeho druhé, a zároveň posledné funkčné obdobie, končí tento rok. „Cítil som vašu dôveru v častom osobnom kontakte s vami. Veľmi mi pomáhala pri výkone tohto neľahkého úradu. Pomáhali ste mi aj v situáciách, keď sa niektorí pokúšali pošliapať ľudskú dôstojnosť prezidenta, kedy ignorovali alebo úmyselne nepravdivo informovali o práci prezidenta,“ konštatoval. Rovnako vyzval na objektívne posúdenie toho, ako sa v priebehu týchto desiatich rokov darilo napĺňať strategické ciele Slovenskej republiky.

252 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Ivan Gašparovič #novoročný príhovor