Dávky a dôchodky stúpnu

V rade početných zmien v sociálnej oblasti, ktoré nastupujú v novom roku, výrazne dominuje jedna - a týka sa najchudobnejších.

02.01.2014 11:00
dôchodok, seniori, dôchodcovia Foto:
Na valorizáciu dôchodkov má ísť tento rok okolo 60 miliónov eur.
debata (4)

Po novom si aj základnú dávku v hmotnej núdzi v sume 61,60 eura budú musieť odpracovať. Ak sociálne odkázaný človek odmietne vykonávať ponúknuté práce v rozsahu 32 hodín mesačne, môže aj o túto dávku prísť, kým doteraz mal na ňu nárok bez akýchkoľvek ďalších podmienok.

Zmenu priniesla novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú premiér Robert Fico označil za prevratnú. Novelu parlament vlani na jeseň prijímal až na dvakrát, keďže prezident Ivan Gašparovič ju po prvom schválení nepodpísal. Premiér považuje za prirodzené, že ak sa daňoví poplatníci solidarizujú s ľuďmi v hmotnej núdzi, potom sa aj tí sami musia aktivizovať.

Novelu skritizovala opozícia, vyčítala jej, že v podstate zavádza nútenú prácu a vo schválenej verzii môže zostať len formalitou. Ak totiž poberateľovi dávok nebude pridelená žiadna práca, dávky dostane ako predtým. Niektorí opoziční poslanci zvažovali aj podanie na Ústavný súd, zatiaľ však nie je známe, že by tak niektorý naozaj urobil.

Podľa sociologičky a šéfky Sociálnej siete proti chudobe Zuzany Kusej novela „prekročila mantinely, za ktoré sa už nedá ísť“. „Problematiku sociálne odkázaných nevyriešime prostým odobratím dávok,“ tvrdí Kusá. Varuje, že novela akurát vnesie do systému pomoci v hmotnej núdzi chaos. Niekto napríklad základnú dávku dostane len preto, že sa pre neho práca nenájde. Iný o ňu príde, ak sa odmietne zapojiť do práce, pričom na to môže mať aj vážne dôvody. Ďalší zase za prácu získa iba základnú dávku, no už nie aktivačný príspevok, ktorý mu za pracovné aktivity patril doteraz.

Či novela dokáže priviesť ľudí na dávkach k práci, sa ukáže až po niekoľkomesačnom prechodnom testovacom období.

Prvýkrát po piatich rokoch sa zároveň od januára dávky v hmotnej núdzi aj mierne valorizujú. Ich úhrnná suma sa však môže poberateľom beztak oproti vlaňajšku znížiť. Prišli totiž o dvojeurový príspevok na zdravotnú starostlivosť, ktorý sa ako kompenzačný zaviedol vtedy, keď sa za každú návštevu lekára platili dvadsaťkorunáčky, známe „zajacovky“. Keďže tieto poplatky sa zrušili, nebol podľa ministerstva práce dôvod poskytovať príspevok ďalej.

Zmeny ako zvyčajne čakajú aj penzistov. Na valorizáciu dôchodkov má ísť tento rok okolo 160 miliónov eur. Penzie už druhý rok rastú o pevné sumy, v závislosti od ich typu. Napríklad všetky starobné dôchodky, nevyplácané v súbehu, sa zdvihnú jednotne o 8,80 eura. „Napevno“ by sa dôchodky mali zvyšovať ešte zopár ďalších rokov. Počas tejto vlády by sa tak suma na valorizáciu penzií v porovnaní s predchádzajúcim, takzvaným švajčiarskym percentuálnym modelom mala znížiť o 17 miliónov eur. Od roku 2018 by sa dôchodky mali zase dvíhať o percentá, ale už takzvanej dôchodcovskej inflácie, zohľadňujúcej medziročný rast cien spotrebiteľského koša domácností penzistov.

„Sme relatívne spokojní,“ komentoval navyšovanie šéf Jednoty dôchodcov Ján Lipiansky. Zdôraznil, že parametre valorizácie sú v súčasnosti nevýhodné, keďže vo valorizačnom vzorci narastá vplyv inflácie, ktorá je však v poslednom období veľmi nízka. A naopak, klesá podiel nárastu miezd, ktoré sa zvyšujú viac. „Za nedoriešenú naďalej považujeme otázku starodôchodcov, ktorí sú na penziách diskriminovaní,“ pripomenul Lipiansky. Seniori podľa neho budú naďalej bojovať aj za úpravy iných zákonov, aby si zlepšili dostupnosť k zdravotnej starostlivosti či aby sa im znížili poplatky v zariadeniach sociálnej starostlivosti.

Od Nového roka sa tiež zvýšili denné maximá nemocenských dávok, dávok ošetrovného na člena rodiny či maximálna hranica dennej materskej dávky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #penzie #dávka v hmotnej núdzi