Školy čakajú zmeny v osnovách

Základné školy budú mať od nového školského roka zrejme menej voľnosti. Školy mali doteraz predpísané učivo len podľa stupňa - prvého a druhého, po novom by mali mať predmety rozdelené podľa jednotlivých ročníkov. Školy majú mať zároveň menej voliteľných hodín.

02.01.2014 11:30
školstvo, trieda Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Návrh zmien v štátnych vzdelávacích programoch, podľa ktorých si školy vypracovávajú vlastný školský program, dal na verejnú diskusiu začiatkom leta Štátny pedagogický ústav. Vyvolal ním medzi učiteľmi rôzne reakcie – časť škôl, ktorá uprednostňuje väčšiu slobodu, návrh považuje za krok späť. Kritiku spôsobil návrh ústupu od povinnej angličtiny ako prvého cudzieho jazyka, ktorý sa deti učia od 3. triedy. V snahe uľahčiť situáciu deťom, pre ktoré je aj slovenčina cudzí jazyk, sa uvažuje tiež o tom, že na školách by sa povinne učil len jeden cudzí jazyk, druhý by bol len voliteľným. Posilniť sa má výučba slovenčiny, prírodovedných predmetov a zaviesť sa má pracovné vyučovanie.

O tom, aká bude konečná podoba štruktúry vyučovania na základných školách, má začiatkom roka rozhodnúť minister. Zmena by sa mala zavádzať postupne, najskôr by sa týkala len prvákov. Žiaci by sa zároveň mali pripraviť na prísnejšie pravidlá prijímania na stredné školy. Od septembra 2014 začne platiť novela, podľa ktorej sa na gymnázium budú môcť hlásiť deviataci, ktorých priemer známok z povinných predmetov z druhého polroka 8. ročníka a z prvého polroka 9. ročníka bude do 2,0 a tento priemer musia mať aj na konci 9. ročníka. Na stredné odborné školy s maturitou sa zas budú môcť hlásiť žiaci s priemerom do 2,75. Novinku však napadla opozícia na Ústavnom súde.

Na zmeny sa pripravujú aj vysoké školy. Tie čaká tento rok nová komplexná akreditácia, na základe ktorej budú hodnotené viac podľa ich výskumnej činnosti a časť z nich môže prísť o štatút univerzity. Jej výsledky však budú známe neskôr.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #základné školy #osnovy