Rodičia dostanú viac, no za prísnejších podmienok

Rodičom sa, ako každoročne, od januára valorizuje väčšina rodičovských dávok. Zvyšuje sa napríklad prídavok na dieťa, no tentoraz len o 0,42 eura, na celkových 23,52 eura.

02.01.2014 12:00
Rodičia, dieťa, rodičovské dávky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Sprísňujú sa aj podmienky nároku naň. Po dovŕšení tretieho roku veku dieťaťa budú rodičia povinne nahlasovať na úradoch práce, ako sa mienia o dieťa starať až do začiatku povinnej školskej dochádzky. „Úrad v prípade ignorovania tejto požiadavky výplatu prídavku zastaví a prešetrí plnenie podmienok nároku. Na základe získaných poznatkov potom buď prídavky uvoľní a spätne doplatí, alebo rozhodne o odňatí a prijme ďalšie opatrenia,“ spresnil hovorca sociálneho rezortu Michal Stuška. Týmto opatrením chce štát okrem iného predísť tragédiám, akou pred časom bolo utýranie maloletej Lucie z Bratislavy.

Nový zákon o prídavku na dieťa takisto považuje priestupok spáchaný maloletým za dôvod na to, aby s jeho prídavkom dočasne nenarábal rodič, ale osobitný príjemca, čo je najčastejšie obec, kde má rodina trvalé bydlisko. Ak bude dieťa páchať priestupky opakovane počas troch za sebou nasledujúcich mesiacov, štátna dávka sa rodine odoberie úplne. Opätovne o ňu bude môcť požiadať až o tri mesiace.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodičia #prídavok na dieťa #rodičovské dávky