Čína kritizuje USA, že poslali na Slovensko Ujgurov z Guantánama

Čínske ministerstvo zahraničia kritizovalo Spojené štáty americké za to, že na Slovensko posiela troch Ujgurov, ktorých zadržiavali na vojenskej základni Guantánamo na Kube.

02.01.2014 13:02 , aktualizované: 18:45
väzeň, väzenie, väznica, mreže Foto:
Ilustračné foto.
debata (55)

Všetci traja sú podľa hovorcu ministerstva Čchina Kanga teroristi zo skupiny Islamského hnutia východného Turkistanu, ktoré Peking považuje za teroristickú skupinu. „Sú to skutoční teroristi. Predstavujú hrozbu nielen pre Čínu, ale aj pre krajinu, ktorá ich prijme,“ povedal Čchin Kang. Peking podľa neho dúfa, že Slovensko im neposkytne azyl a čo najskôr ich pošle do Číny.

Americké ministerstvo obrany a slovenské ministerstvo vnútra už potvrdili, že Slovensko prijme troch čínskych Ujgurov, ktorí sú poslední z 22 príslušníkov tohto etnika zadržiavaných na Guantáname. Pentagon ich identifikoval ako Yusefa Abbasa, Saidullaha Khalika a Hajiakbara Abdula Ghupera a uviedol, že muži sa nedopustili teroristických činov. Ujgurov zadržali pre podozrenie zo spolupráce s afganským militantným hnutím Taliban. Úrady ich však neusvedčili z teroristickej činnosti a súd nariadil ich prepustenie ešte v roku 2008. Do Číny ich nemohli poslať pre obavy, že im tam hrozí perzekúcia a mučenie. Až doteraz ich nebola ochotná prijať žiadna ďalšia krajina.

Ministerstvo obrany USA poďakovalo slovenskej vláde za „toto humanitárne gesto a ochotu pomôcť snahám o uzavretie väznice na Guantáname“. V súčasnosti sa v nej nachádza ešte 155 väzňov.

Skoro deväťmiliónová ujgurská menšina žije v čínskej provincii Sin-ťiang, ktorej však vládne čínska väčšina Chanov. Ujguri sa sťažujú na kultúrny, náboženský a politický útlak zo strany čínskych úradov, čo však vláda popiera. Slovensko už prijalo troch bývalých väzňov z Guantánama aj v roku 2010. Išlo o mužov z Egypta, Azerbajdžanu a Tuniska.

Spolupráca s Čínou má širší rámec

Spolupráca medzi Slovenskom a Čínou má širší rámec ako len jednu vyhradenú tému. Slovenský rezort diplomacie takto reagoval na nesúhlas Pekingu s rozhodnutím Spojených štátov poslať na Slovensko troch príslušníkov čínskej etnickej menšiny Ujgurov, ktorých zadržiavali vo väznici na Guantáname.

„Naša spolupráca s Čínou ma podstatne širší rámec, než len jednu úzko vyhranenú tému. Čínu považujeme za strategického partnera s ktorým plánujeme aj naďalej rozvíjať vzájomné výhodné vzťahy vo všetkých oblastiach,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čchin Kang povedal, že Peking sa usiloval o repatriáciu mužov. Podľa čínskych úradov sú totiž podozriví z terorizmu. Čchin dodal, že títo muži „predstavujú ohrozenie nielen pre čínsku národnú bezpečnosť, ale tiež pre bezpečnosť krajiny, ktorá ich príjme“. Informovala o tom agentúra AP.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #väzni #Čína #Guantánamo #Ujguri