Najlepšie predsavzatie? Už žiadne záväzky

Koniec roka pôsobí na mnohých magicky. Niektorí bilancujú, iní si popri tom dávajú aj novoročné predsavzatia. Najčastejšie také, že prestanú fajčiť, schudnú, budú pravidelne cvičiť.

02.01.2014 16:00
debata (5)

„Opakuje sa to každoročne. Viacerí o tom hovoria, ale často im to vydrží tak 4 – 6 týždňov,“ hovorí osobný tréner Milo Káňa. Ľudia si podľa neho pri novoročných predsavzatiach typu schudnem a budem cvičiť neuvedomujú, že zmena je v prvom rade o životnom štýle a treba na ňu trpezlivosť. „Tak ako sa nedá zbohatnúť za týždeň, dva alebo tri, tak aj na to, aby ste mali pekné telo, nestačí jeden či dva týždne,“ vraví.

Niekedy nepomôže ani kúpená permanentka do fitnescentra. „Permanentku možno posunúť ďalej – dať synovi či dcére, alebo niekomu inému ako darček,“ upozorňuje Káňa. Aj preto odporúča radšej si nájsť „parťáka“, ktorý potiahne v slabých chvíľach, keď sa človeku nechce – niekoho, kto cvičí už dlhšie a pre koho je cvičenie súčasťou životného štýlu.

Podľa psychológa Martina Millera v dnešnej dobe už veľa ľudí od novoročných predsavzatí upúšťa. „Ale sú ľudia, ktorí sa toho držia. Veria, že prelom rokov je istý medzník, ktorý im akoby pomôže v tom, že keď sa pre niečo rozhodnú, tak sa to bude diať akoby už samo. Zároveň všetci vieme, že to nie je celkom tak,“ hovorí psychológ. Novoročné predsavzatia si podľa neho dávajú skôr ľudia, ktorí hľadajú oporu mimo svojej vnútornej motivácie. „Ale človek aj tak potrebuje hľadať v sebe vnútornú motiváciu a keď ju nájde, potom môže začať aj zajtra popoludní a vôbec nebude uvažovať o tom, odkedy by to malo byť, lebo to potrebuje teraz,“ dodáva Miller.

Aj preto je podľa psychológa jedno, či si záväzok prestať fajčiť, alebo začať pravidelne cvičiť dá človek 1. januára alebo 19.¤decembra. Ani on sám si predsavzatia nedáva. „V mladosti som si ich dával. Spomínam si, keď som si hovoril, že už by som si mohol nájsť frajerku, keď som ju ešte nemal,“ hovorí s úsmevom. Najlepšie novoročné predsavzatie, aké kedy počul, však podľa neho je: už žiadne novoročné predsavzatie. „A to je dokonca celkom ľahko splniteľné,“ dodáva.

Predsavzatia na Nový rok si niekedy dávajú aj deti, aj keď nie tak často ako dospelí. „Zlozvyky majú aj deti. A tak ako dospelí, aj ony sa ich chcú zbaviť. Napríklad, že si prestanú obhrýzať nechty,“ hovorí detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková. Aj u detí je to však podobné ako u dospelých.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový rok #predsavzatie