S vojakmi sa prišli naposledy rozlúčiť stovky ľudí

S rotmajstrom Patrikom Fraštiom, ktorý v piatok 27. decembra zahynul pri bombovom útoku v afganskom Kábule, sa vo štvrtok v Žiline lúčili stovky ľudí.

02.01.2014 13:36 , aktualizované: 17:48
SR Žilina MO vojak pohreb rozlúčka ZAX Foto: ,
Posledná rozlúčka s rotným Patrikom Fraštiom, ktorý zahynul 27. decembra v Afganistane pri plnení úloh v operácii ISAF, sa uskutočnila vo farskom kostole Sedembolestnej Panny Márie na Námestí Jána Pavla II. v Žiline.
debata (14)

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek počas poslednej rozlúčky prečítal rozkaz ministra obrany o povýšení rotného Patrika Fraštiu in memoriam do hodnosti rotmajster. „Všetci dobre vieme, aké náročné je byť na misii v zahraničí, kde naši vojaci plnia svoje úlohy.

Určite zvlášť nebezpečnou je práve operácia v Afganistane, kde nebezpečné situácie zažívajú niekoľkokrát za deň, pretože riziko a nebezpečenstvo číhajú na každom kroku. Nedá sa to potlačiť celkom, ale iba eliminovať. Ako však vidíte, terorizmus a vojna sú silní protihráči. Dovoľte mi preto, vyjadriť vám všetkým čo najhlbšiu úprimnú sústrasť,“ povedal minister obrany Martin Glváč na pohrebe, ktorý sprevádzali plné vojenské pocty.

Svätú omšu za zosnulého celebroval vo farskom kostole Sedembolestnej Panny Márie na Námestí Jána Pavla II. v Žiline ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky František Rábek. Po smútočných obradoch rakvu, zahalenú štátnou vlajkou Slovenskej republiky, vyniesli pred kostol, kde zaznela štátna hymna a na počesť rotmajstra Patrika Fraštiu vypálili salvy.

Vlajku Slovenskej republiky odovzdal Peter Vojtek Patrikovej mame so slovami: „Odovzdávam vám vlajku Slovenskej republiky s vďakou a úctou.“ Rotmajster Patrik Fraštia bol pochovaný s plnými vojenskými poctami. Na pohrebe v Žiline sa zúčastnil aj prezident Ivan Gašparovič.

Rozlúčili sa aj s Edmundom Makovníkom

Okrem oficiálnych predstaviteľov štátu, armády a smútiacej rodiny sa aj stovky Košičanov prišli vo štvrtok rozlúčiť s nadporučíkom Edmundom Makovníkom.

Smútočnú omšu za zosnulého vo veľkej obradnej sieni na verejnom cintoríne v Košiciach celebroval ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky František Rábek. Po obradoch prečítali rozkaz ministra o povýšení nadporučíka Edmunda Makovníka in memoriam do hodnosti kapitána a udelení Zlatej pamätnej medaily ministra obrany a Zlatej pamätnej medaily náčelníka generálneho štábu.

„Ťažko sa mi hľadajú slová, ktorými by sme zmiernili vašu bolesť a smútok. Sme pripravení pomôcť vám znášať zmeny, ktoré vás čakajú po odchode vášho blízkeho,“ povedal minister obrany Martin Glváč a pozostalým vyjadril úprimnú a hlbokú sústrasť v mene svojom, v mene vlády i v mene prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý sa zúčastnil na pohrebe.

Posledná rozlúčka s kapitánom (nadporučík... Foto: TASR, Milan Kapusta
SR Afganistan Košice MO vojak pohreb rozlúčka KEX Posledná rozlúčka s kapitánom (nadporučík povýšený in memoriam) Edmundom Makovníkom, ktorý zahynul 27. decembra 2013 v Afganistane pri plnení úloh v operácii ISAF, sa uskutočnila 2. januára 2014 v Obradnej sále Verejného cintorína na Rastislavovej ulici v Košiciach.

So smútočným prejavom vystúpil aj spolubojovník a osobný priateľ Edmunda Makovníka. „Poznali sme sa desať rokov a za ten čas som sa mohol na teba vždy spoľahnúť, či obrátiť sa s prosbou o pomoc a radu a vždy som našiel pochopenie. Patríš medzi elitu ako vojak i ako človek. Vždy si bol a budeš mojím vzorom. Vzdávam ti hold aj v mene všetkých leteckých navádzačov, pilotov zo Sliača a príslušníkov piateho pluku,“ povedal.

Po smútočných obradoch rakvu, zahalenú štátnou vlajkou Slovenskej republiky, vyniesli pred obradnú sieň, nad ktorou najprv preletel vojenský vrtuľník. Potom zaznela štátna hymna a na počesť Edmunda Makovníka vypálili salvy. Čestná stráž poskladala vlajku, ktorú spolu s vyznamenaniami odovzdal smútiacej manželke a rodine náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek.

Ako novinárom uviedol veliteľ 5. pluku Ľubomír Šebo, Edmund Makovník bol špičkový vojenský odborník – navádzač taktického letectva, ktorý sa natrvalo zapísal do pamäte spolubojovníkov. Vojtek novinárom povedal, že napriek tejto tragédii prvého januára odletela do Afganistanu ďalšia veľká skupina našich vojakov.

Vojaci boli 58. a 59. slovenskou obeťou

Pri výbuchu v afganskom Kábule v piatok 27. decembra zahynuli počas plnenia svojich úloh v operácii ISAF v Afganistane dvaja slovenskí vojaci zo žilinského 5. pluku špeciálneho určenia Patrik Fraštia (39) a Edmund Makovník (34) a jeden americký vojak. Zabil ich výbuch civilného auta, naloženého trhavinou v husto zastavanej časti Kábulu, mimo vojenskej základne spojeneckých síl.

Vo vojenskom konvoji bolo viac áut, v prvom aute sedeli obete. Piatkový útok si okrem obetí na životoch vyžiadal aj šiestich zranených civilistov, ktorými sú miestni Afganci. K incidentu sa prostredníctvom oficiálneho stanoviska prihlásilo militantné hnutie Taliban, bojujúce proti ústrednej vláde v Kábule a prítomnosti zahraničných vojsk v Afganistane. Pod vedením USA prebieha vyšetrovanie incidentu.

Od vzniku armády SR ide o 58. a 59. vojaka, ktorí prišli o život počas výkonu svojej práce. Minister Glváč zdôraznil, že i napriek stratám na ľudských životoch musíme v zahraničných misiách zotrvať, keďže sme stabilným partnerom Severoatlantickej aliancie. Teroristom podľa neho nemôžeme ustúpiť.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #výbuch #pohreb #vojak #misia #Kábul #Patrik Fraštia