Vodiči vyviaznu s nižšou pokutou

Menšie prehrešky vodičov, ako je telefonovanie počas jazdy či vyhadzovanie predmetov z auta, prejdú šoférom ľahšie. Sadzba pokút za menej závažné priestupky sa od januára zníži zo 60 na 50 eur.

02.01.2014 15:16
polícia, pokuta, pokuty, cestný zákon, policajt Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

V celom sadzobníku sa vďaka tomuto opatreniu zníži pokuta asi pri 80 položkách. Ide tiež o prekročenie rýchlosti v obci do 20 km/h, alebo aj nepoužitie bezpečnostných pásov. Zmiernenie pokutovania prináša novela cestného zákona, ktorá začne platiť.

Upraví sa aj zásada trikrát a dosť, ktorá pri opakovanom zavinení nehody rátala s automatickým odobratím vodičského preukazu, ak k trom nehodám došlo v priebehu piatich rokov. Najnovšie táto zásada bude platiť iba pri smrteľných nehodách alebo nehodách s následkom na zdraví. Ministerstvo vnútra tvrdí, že doteraz zbytočne trestalo ľudí, ktorí spôsobili drobné nehody, pri ktorých sa nikto ani nezranil.

Novinkou je tiež rozšírenie povinnosti nosenia reflexnej vesty alebo reflexných prvkov. Podľa najnovšej úpravy ju musia mať aj chodci idúci po okraji cesty v obci, ale len za zníženej viditeľnosti. Obnovuje sa tiež možnosť získať za poplatok evidenčné číslo podľa vlastného výberu, a to za poplatok 165,50 eura za každú tabuľku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #vodiči #novela cestného zákona