Súčasný parlament je podľa Hrušovského druhý najhorší v histórii SR

Súčasný parlament je podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského horší, ako boli všetky tie doteraz predchádzajúce parlamenty, okrem jedného, a to toho, ktorý dokázal zbaviť poslanca riadne zvoleného do Národnej rady SR mandátu.

03.01.2014 10:54
Pavol Hrušovský Foto:
Pavol Hrušovský (KDH).
debata (62)

Hrušovský tým myslel na obdobie Mečiarovho vládnutia a zbavenia mandátu poslanca Františka Gauliedera. Ako povedal, zažívame niečo, čo nebolo doteraz v parlamente bežné. „Rozpadli sa poslanecké kluby. Aj ja som bol osobne zvyknutý, že ak je poslanecký klub, tak vždy sa predsedajúci opýta, aký je názor poslaneckého klubu.

Predseda poslaneckého klubu povedal, či súhlasí alebo nesúhlasí. Dnes existujú kluby, ktoré nemôžu hovoriť o názore poslaneckého klubu preto, lebo aj keď formálne existuje, názor klubu nie je jednotný,“ upozornil Hrušovský. To podľa neho sťažuje spoluprácu napríklad opozičných politických strán a koaličná väčšina to elegantne využíva.

Opojenosť mocou v parlamente je podľa Hrušovského tak silná, že to aj vyhovuje. „Ono to funguje tak, ako sme boli zvyknutí z obdobia, keď mala zastúpenie v parlamente len jedna politická strana. Je mi to ľúto, lebo parlament je parlamentom všetkých občanov,“ povedal.

Predseda parlamentu podľa Hrušovského je aj na to, aby dokázal byť pokojný, byť nad vecou a čo považuje za najdôležitejšie si uvedomiť, že nie je predsedom len vládnej alebo koaličnej väčšiny, že je predsedom všetkých 149 poslancov okrem neho. „Mal by mať rovnaký rešpekt, či už pred poslancom, poslaneckým klubom, bez ohľadu na veľkosť,“ zdôraznil. Hrušovský tvrdí, že sa vie vžiť do pozície Pavla Pašku, keď možno by aj chcel, ale väčšina ho nepustí.

„Potom dochádza k situáciám ktoré mrzia, možno aj jeho, alebo určite aj jeho rovnako ako mňa, keď siahame na porušovanie zákona ako niečo normálne, čo väčšina dokáže odobriť hlasovaním,“ konštatoval. Posledným príkladom toho je podľa neho zabránenie rozpravy o riadne prerokovávanom bode. „To tu nebolo, takže začínajú sa používať metódy, ktoré do demokratických parlamentov nepatria. Preto vznikajú tvrdé konflikty, preto sú hlasné vyjadrenia, veľká nekultúra, ktorá však má príčinu práve v tom,“ vyhlásil.

Predseda NR SR musí byť podľa Hrušovského nad vecou a musí mať dostatok možností. "Paška ich aj má zo zákona, z Rokovacieho poriadku, ktorý stanovuje pravidlá, aby kedykoľvek, keď je to nevyhnutné, siahol aj na krajné riešenia, ale za jedného predpokladu, že neporušuje zákon,“ upozornil. Hrušovský považuje za krajné riešenie, keď porušenie zákona si Paška nechá odhlasovať väčšinou a je spokojný, že je všetko v poriadku. „Toto naburáva demokratický mechanizmus rešpektovania parlamentarizmu ako systému moci,“ dodal.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Pavol Hrušovský