Anonymne pacienti podávajú otrasné svedectvá

Oficiálnou cestou sa na korupciu v zdravotníctve sťažuje len minimum pacientov, v anonymných rozhovoroch či dotazníkoch sú zhovorčivejší.

05.01.2014 15:00
peniaze, výplata, mzda, dôchodok, vklad,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (62)

Približujú to, čo sa deje za dverami ambulancií, a vyčísľujú sumy, ktoré za pozornosť lekára museli zaplatiť. Kým niektorí otvárajú peňaženky dobrovoľne, od iných si „všimné“ pýta priamo lekár. Potvrdzujú to desiatky výpovedí ľudí, ktoré zhromaždil Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku HPI. Do jeho dotazníka sa zapojilo 1¤200 ľudí z celého Slovenska.

Tehotná Bratislavčanka bola v pôrodnici jediná bez dopredu zakúpeného lekára, na čo podľa jej slov poriadne doplatila. „Rodila som pri mladej lekárke, ktorá bola veľmi neskúsená. Zašívala ma 58 minút a tak zle, že sa už sestrička na to nemohla pozerať a zavolala iného lekára,“ uviedla v dotazníku pre HPI. Celú procedúru musela podstúpiť odznova, aj keď jej už vyprchala anestézia. „Bola to pre mňa omnoho väčšia bolesť a trauma než samotný pôrod. Keď som pri odchode domov išla na kontrolu k tomu lekárovi, ktorého k pôrodu zavolali, povedal mi: Vidíte, mamička. Keby sme boli dopredu dohodnutí, toto sa vám vôbec nemuselo stať!“

Od mamy ďalšej respondentky si zase lekár vypýtal peniaze s odôvodnením, že on má dcéru aj vnučku, a to niečo stojí. „To, že moja mama má štyri deti, ho netrápilo,“ rozhorčuje sa. Respondenti uviedli v dotazníku aj ceny za pozornosť lekára. Napríklad chirurgovi v hlavnom meste bolo treba pred zákrokom priniesť 500 eur. Pacientke to poradila trnavská lekárka, ktorá ju tomuto špecialistovi „dohodila“. Ďalší opýtaný mal za operáciu kolena zaplatiť 350 eur. „Nemám problém dať fľašu alebo dezert. Ale keď vám lekár povie takúto sumu, to už je veľa,“ spomína s odstupom času na nepríjemnú situáciu.

Oslovení sa však zdôverili aj s opačnými skúsenosťami. Jedna pacientka chcela prejaviť vďačnosť svojej psychiatričke, jej slová ju však zaskočili: „Prosím vás, nič mi nedávajte, peniaze v žiadnom prípade. To by som ich za vami vyhodila von z ambulancie a boli by ste u mňa naposledy,“ povedala jej.

„Vo veku 61 rokov som bol prvýkrát hospitalizovaný v nemocnici. Starali sa o mňa skvele. Mojej lekárke som potom dal malý darček – porcelánového anjelika z vďaky,“ uviedol inú skúsenosť starší pán.

Pacienti dávajú lekárom takéto drobné pozornosti, ktoré sa neradia medzi úplatky. Napríklad mamička po pôrode dala svojmu lekárovi fotku dieťaťa s poďakovaním a bonboniérou. Iní odovzdali kvety či fľašu kvalitného alkoholu. Problém by vznikol až vtedy, keby za svoj „darček“ pýtali protislužbu, alebo ak by lekár svoju starostlivosť podmieňoval práve „všimným“.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #zdravotníctvo #lekári #pacienti