Pravoslávni si udržali niektoré vianočné zvyky

Sever východného Slovenska, kde žije najviac pravoslávnych veriacich, bude sviatkovať druhýkrát. Od pondelka sa začínajú u nich Vianoce.

05.01.2014 16:23
Vančíková, Kružlova Foto: ,
Mária Vančíková z Kružlovej zachováva zvyky typické pre pravoslávne sviatky.
debata (2)

Sever východného Slovenska, kde žije najviac pravoslávnych veriacich, bude sviatkovať druhýkrát. Od pondelka sa začínajú u nich Vianoce. Predchádza im 40-dňový pôst, počas ktorého sa nesmú jesť mastné jedlá, mäso či mlieko, to platí aj pri štedrovečernom stole. V období pred Vianocami sa nekonajú cirkevné svadby ani žiadne zábavy.

Prípravy na sviatky v piatok vrcholili v Kružlovej neďaleko Svidníka. V rodine Márie Vančíkovej sa snažia držať pôvodných zvykov. Z nich na Štedrý večer zostalo umývanie v umývadle, v ktorom sú mince, aby sa bohatstvo zachovalo počas roka. Pôvodne sa ľudia umývali v potoku alebo vodou zo studne. Na stole bude tradičné menu, sú v ňom jedlá ako mačanka, slivčanka či pôstna kapustnica. Uväzovanie reťazí okolo nôh stola, aby rodina držala pokope, sa pomaly vytráca.

Štedrovečerná kapustnica bude pôstna, bez klobásy a hríbov. „U nás Rusínov nepoznáme oblátky, ale chlieb, med a cesnak,“ vysvetľuje ďalší rozdiel Mária Vančíková.

Do mačanky so zemiakmi, čo je hustá omáčka s múkou a hubami, v Kružlovej hríby nedávajú. Ak by tam boli, vraj by znamenali starosti v rodine. „Slivčanka je polievka zo sušených sliviek, tie sa povaria a kto chce, pridá múku. Môže sa jesť aj s varenými zemiakmi. Je to pôstne jedlo,“ hovorí o miestnych špecialitách pani Vančíková. Niekde sa polievka robí zo sušených hrušiek. Kedysi sa v neďalekom Stropkove zbierali bukvice, z ktorých sa lisoval olej. Ním si počas pôstu ľudia natierali chlieb a používali ho aj do iných jedál.

„V minulosti boli sviatky viac o duchovnom vyžití, teraz je to skôr materiálne. Chodili sme na povečerie do cerkvi, sú to bohoslužby po večeri,“ spomína pani Vančíková. Ešte pred pár rokmi bolo vidieť počas sviatkov jasličkárov – koledníkov, aj tento zvyk už vymizol.

Pravoslávni veriaci slávia Vianoce podľa juliánskeho kalendára, ktorý je oproti gregoriánskemu posunutý o 13 dní. Na Slovensku je asi 200 pravoslávnych cirkevných obcí, z toho vyše 150 sa drží juliánskeho kalendára, najviac ich je v okresoch Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce a Snina. Na slávnostné bohoslužby do dedín v tomto období prichádzajú aj turisti z rusky hovoriacich krajín, ktorí sú na dovolenke vo Vysokých Tatrách či v Bardejovských Kúpeľoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #viera #Vianoce #sviatky #pravoslavní #pôst