Ringier uspel na európskom súde v spore so štátom

Vydavateľský dom Ringier Axel Springer Slovakia a.s. uspel na Európskom súde pre ľudské práva vo svojom spore so Slovenskou republikou.

07.01.2014 15:10
debata (15)

Podľa záverov súdu slovenská justícia v dvoch prípadoch nedostatočne zohľadnila právo vydavateľa na slobodu prejavu a porušila tak desiaty článok Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv. Vyplýva to z tlačovej správy.

Podľa rozhodnutia súdu má teraz Slovensko firme zaplatiť 29 760 eur ako náhradu finančných aj nefinančných škôd a trov konania. Spor, rozdelený na dve časti, sa týkal rozhodovania slovenských súdov o zodpovednosti spoločnosti za obsah niektorých článkov publikovaných v rokoch 2001 a 2004 v denníku Nový Čas.

V prvej kauze dospel súd v roku 2005 k záveru, že Ringier má za text o okolnostiach vyšetrovania dopravnej nehody spojených s rodinou prokurátora zverejniť ospravedlnenie a zaplatiť odškodné 100 000 vtedajších slovenských korún. Odvolanie spoločnosti bolo zamietnuté, posledné v roku 2009.

Druhý z prípadov sa týkal série článkov o verzii televíznej súťaže Milionár. Spor, ktorý vyvolal jeden zo súťažiacich, tiež skončil rozhodnutím, že Ringier sa mu musí ospravedlniť a zaplatiť odškodné.

Odvolaním firmy sa zaoberal aj Ústavný súd, ktorý rozsudok potvrdil. Vydavateľ sa na Európskom súde pre ľudské práva sťažoval, že rozhodnutia súdov v SR boli svojvoľné, nebrali do úvahy otázku slobody slova a sústredili sa len ochranu súkromia osôb spomínaných v textoch.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #médiá #Európsky súd pre ľudské práva #Ringier Axel Springer