Komplex Metropolis má byť zatiaľ bez megakasína

Pri bratislavskej mestskej časti Jarovce sa chystá investícia za viac 1,5 miliardy eur. V rámci projektu Metropolis by sa mal postaviť akvapark, kongresové centrum či viacúčelová hala. Vláda by v stredu mala rozhodnúť, či tento zámer bude patriť medzi významné investície.

07.01.2014 20:00 , aktualizované: 08.01.2014 12:07
Metropolis, Jarovce Foto: ,
Nový komplex by mal vyrásť v lokalite medzi Petržalkou a Jarovcami.
debata (74)

Mesto Bratislava spolu s mestskými časťami však už raz projekt Metropolis zamietli. Pred tromi rokmi bolo totiž jeho súčasťou aj najväčšie kasíno v strednej Európe, s čím samosprávy nesúhlasili. Dokument, ktorý má v stredu vláda na stole, megakasíno neobsahuje. Odborníci nevylučujú, že do projektu sa môže kasíno presadiť neskôr. Za investíciou stojí akciovka Hervex, ktorá je dcérskou spoločnosťou firmy TriGranit.

Podľa zákona o významných investíciách za takú možno považovať stavbu, kde sú náklady nižšie ako 1 miliarda eur, pri jej realizácii sa vytvorí najmenej 300 pracovných miest a bude mať národohospodársky význam. O jej povolení rozhoduje len vláda a stanoviská samospráv nemusí brať za záväzné. Celkové predbežné investície pre viacúčelový komplex Metropolis majú byť podľa predkladacej správy okolo 1,5 miliardy eur, čo bola predpokladaná suma aj v prípade megakasína.

Vláda však bude v stredu schvaľovať len prvú etapu výstavby, ktorá je odhadovaná na 223 miliónov eur a ráta s vytvorením 330 pracovných miest. Práve na to sa odvoláva podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, ktorý návrh na osvedčenie významnej investície pre firmu Hervex predložil na rokovanie kabinetu.

Pravda sa s otázkami k projektu obrátila na predsedu predstavenstva firmy Hervex Gábora Zászlósa. Ten do uzávierky neodpovedal.

Ekonomický analytik Igor Kiss z Inštitútu hospodárskej politiky potvrdil, že Metropolis spĺňa požiadavky významného investičného zámeru. „Čo sa týka samotnej výstavby ako podpory verejného záujmu, nevidím v tom veľký problém. Samotná investícia by mohla výrazne dopomôcť k ďalšiemu rastu regiónu a regionálneho hrubého produktu. Dá sa počítať s investíciami na samotnú výstavbu, počas ktorej dostane príležitosť stavebný sektor, a následne novovytvorené pracovné miesta,“ vysvetľuje Kiss. Existencia akvaparku a hotela podľa neho môže podporiť tiež rozvoj cestovného ruchu.

„Či však bude záujem o nové služby v takom rozmere, ako sa predpokladá, je dnes ťažko hodnotiť, a preto sa pozitívny prínos nedá dopredu zaručiť. Pri výstavbe kasína predpokladám, že nebude súčasťou prvej fázy výstavby a bude skôr snahou ďalších jednaní v budúcnosti tento zámer presadiť,“ dodáva.

Súčasťou komplexu na území mestských častí Petržalka a Jarovce má byť akvapark, kongresové centrum, hotel, maloobchod a viacúčelová aréna. Viacúčelovú halu možno využívať na viaceré činnosti a preto vzniká pochybnosť, či sa práve za ňou neskrýva sporné kasíno. „Neexistuje jasná definícia, čo je to viacúčelová aréna. Môže byť určená na šport, kultúru, ale aj kasíno môže niekto nazvať určitou formou kultúry. Nie je vylúčené, že by tam kasíno mohlo vzniknúť,“ vysvetľuje Ľudmila Priehodová z ateliéru urbanizmu architektúry v Banskej Bystrici. Upozorňuje aj na to, že kedykoľvek v procese výstavby môže investor zmeniť svoje plány a z haly určenej na šport či kultúru môže urobiť kasíno. Dôležité však podľa nej bude, či majú v územných plánoch dotknuté obce schválenú výstavbu s prípustnými funkciami. V prípade, ak nie, bude potrebné územné plány zmeniť. To môžu urobiť jedine samosprávy, ktoré sa tak k výstavbe tak či tak budú musieť vyjadriť.

Bratislavskému primátorovi Milanovi Ftáčnikovi vláda odporučila, aby pri príprave projektu s firmou spolupracoval. Ten o prepracovanom projekte nemá aktuálne informácie. „Bratislava má záujem o veľké investičné projekty, prihliada však na to, aby boli v súlade s územným plánom a aby sa realizovali záujmy verejnosti. O otázkach prípadného megakasína, ktoré mesto a mestské časti odmietali pred tromi rokmi, je predčasné hovoriť,“ uviedol jeho hovorca Stanislav Sčepán. Primátor sa projektom bude zaoberať. Podľa Sčepána však ide len o odporúčanie vlá­dy.

Dodal, že rozhodovanie o prípadnej realizácii projektu bude v rukách poslancov mestského zastupiteľstva.

Starostovia Petržalky a Jaroviec boli vo vyjadreniach opatrní. „Táto investícia zasahuje do intravilánu Petržalky len veľmi malou časťou a preto bude pre nás kľúčové skôr riešenie dopravnej infraštruktúry. Ide o významný projekt nielen z hľadiska rozsahu voľnočasových aktivít pre obyvateľov, ale aj z pohľadu vzniku nových pracovných príležitostí. S ohľadom na pozmenenú štruktúru tohto projektu, ktorý v tejto forme spĺňa všetky atribúty strategického projektu, sa mestská časť nebude k jeho realizácií vyjadrovať,“ uviedla hovorkyňa mestskej časti Petržalka Michaela Platznerová.

Starosta Jaroviec Pavel Škodler potvrdil, že je v kontakte s investorom. „Som informovaný, že výstavba sa má začať kongresovým centrom a akvaparkom. Z pohľadu pracovných miest, zvýšenia atraktívnosti našej mestskej časti pre investorov som za. Stanovisko mestskej časti budeme vyjadrovať počas ďalších rokovaní v rámci stavebného zákona,“ povedal.

KDH vyzvalo Ftáčnika, aby sa postavil proti megakasínu

Regionálni predstavitelia KDH sú proti uskutočneniu projektu megakasína v Bratislave, a to aj pod pozmeneným názvom. Predsedníctvo Okresného centra KDH Bratislava 5 sa na svojom zasadaní zaoberalo medializovanými informáciami o pripravovaných investičných zámeroch spoločnosti TriGranit v oblasti Petržalky a Jaroviec. „Predsedníctvo Okresného centra KDH Bratislava 5 vyjadruje hlboké znepokojenie nad opätovnými aktivitami v oblasti Petržalky a Jaroviec a odmieta všetky snahy o to, aby sa táto lokalita stala miestom medzinárodného hazardu,“ povedal v stredu jeho predseda Stanislav Fiala. Zároveň listom vyzval primátora Bratislavy Milana Ftáčnika, aby sa zasadil o to, aby sa projekt megakasína nezrealizoval.

Vláda v stredu mala rokovať o vydaní osvedčenia o tom, že investícia spoločnosti Hervex, a. s., je významná. Pred Vianocami kabinet o tomto materiáli prerušil rokovanie. Z rokovania vypustil. Má ísť o investíciu 223 mil. eur do projektu, ktorý pozostáva z kongresového centra, aquaparku, hotela, viacúčelovej haly a prevádzky maloobchodu. Tieto objekty tvoria jeden funkčný zámer pod názvom Metropolis, I. etapa. Projekt by mal vytvoriť 330 pracovných miest do roku 2018. Plánovaný viacúčelový komplex Metropolis, I. etapa je situovaný v mestskej časti Jarovce a v mestskej časti Petržalka.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Jarovce #Metropolis #kasíno