Vláda nenechala Dubovcovú prehovoriť o policajnom zásahu

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová v stredu na vláde pri rokovaní o jej vyrozumení o nesúhlase so stanoviskom ministerstva vnútra k minuloročnému policajnému zásahu v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou, nedostala slovo.

08.01.2014 15:29 , aktualizované: 16:08
Jana Dubovcová Foto: ,
Jana Dubovcová.
debata (234)

Ako povedala, takýmto postojom sa z jej úradu môže stať papierový tigrík. Na vládu sa obrátila s vyrozumením, v ktorom nesúhlasila so stanoviskom ministerstva vnútra k porušeniu práv obyvateľov rómskej osady Budulovská v Moldave nad Bodvou.

Podľa premiéra Roberta Fica nepostupovala Dubovcová podľa zákona o verejnom ochrancovi práv a nemala sa na vládu ani obracať. „Nemohla som predstaviť svoj materiál. Na základe nesprávneho právneho výkladu a na základe toho, že si niekto neprečítal podrobne vyrozumenie, vláda rozhodla ešte pred rozpravou o tom, že som postupovala tak, že som materiál nemala predložiť na vládu,“ povedala.

Ako vysvetlila, premiér v úvode povedal, že nepostupovala v súlade so zákonom, lebo sa obrátila na vládu. Podľa jej slov Fico ďalej uviedol, že nadriadeným orgánom polície je ministerstvo vnútra a nie vláda SR. „Lenže opakujem, že som mala dva nálezy. Jeden sa týkal polície, druhý opatrení, ktoré malo prijať ministerstvo vnútra a použila som všetky postupy, ktoré mi zákon umožňoval,“ vysvetlila ombudsmanka. Na vládu sa obrátila, lebo podľa nej ministerstvo nedodržalo zákonnú povinnosť a neinformovalo ju o prijatých opatreniach. Rezort vnútra nemá nadriadený orgán a tak ostáva jediná možnosť, a to obrátiť sa na vládu.

Dubovcová sa júnovým policajným zásahom zaoberala na základe podnetu. Výsledkom skúmania bolo, že polícia svojím postupom závažne porušila základné práva a slobody väčšieho počtu ľudí. Na základe toho sa podľa zákona obrátila na orgány verejnej správy, proti ktorým podnet smeroval. „Nenavrhovala som žiadne stínanie hláv, nehovorila som, kto je a kto nie je zodpovedný, ja som iba žiadala, aby štát prijal také opatrenia, aby sa podobné akcie vykonávali tak, aby bol o nich kamerový záznam,“ vysvetľovala.

Ďalšou vecou bolo, aby sa aj na policajných oddeleniach robili záznamy zo zdržiavania predvedených osôb. Opatrenie vychádzalo zo zistenia, že v Moldave nad Bodvou zadržiavali viacerých ľudí pre zistenie ich totožnosti od 20.00 do 01.00. Podľa Dubovcovej to je v právnom štáte neprípustné.

Kompetencie ombudsmana sú podľa Dubovcovej v poriadku, ako však dodáva, treba pri nich prejaviť aj dobrú vôľu. „Je to otázka politickej kultúry a vnímania demokracie v právnom štáte,“ dodáva s tým, že sa k výsledkom jej činnosti v tomto prípade nepostavil ani jeden z orgánov tak, ako to je potrebné. Štát doposiaľ nedokázal preukázať, či polícia v osade postupovala v poriadku.

Kaliňák: Ombudsmanka politikárči a porušuje zákon

Dubovcová v prípade kauzy policajného zásahu v rómskej osade politikárči a porušuje zákon. Vyhlásil to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). Podľa ministra Dubovcová materiál predložila v rozpore so zákonom, keďže sa mala obrátiť najprv na políciu, najlepšie na príslušné krajské riaditeľstvo a potom na ministerstvo vnútra. Každý štátny orgán má konať podľa toho, ako káže zákon a ona tak nekonala, viackrát porušila zákon.

Politikárči a klame, vyhlásil dnes minister na adresu Dubovcovej. Na krajské riaditeľstvo sa neobrátila vôbec. Tam poslala nejakých svojich ľudí, ktorí sa vyhrážali policajtom, že ich vyzlečú z uniformy, dodal. Okrem toho si podľa neho ombudsmanka žiadala materiály, na ktoré nemala zo zákona nárok.

Ombudsmanka robí politiku z vecí, kde by sa mala venovať tým, u ktorých sú porušované práva, v tom prípade boli porušené práva obyvateľov Moldavy nad Bodvou práve tými, ktorých si ona berie za svedkov. Myslím, že je to zvrátené, podčiarkol.

Dubovcová navrhovala v materiáli, ktorý predložila vláde, aby polícia z každej plánovanej akcie zadovážila videozáznam o jej priebehu. Kaliňák na to reagoval, že polícia sa o to bude snažiť. Najlepšie by podľa neho bolo, keby mal každý policajt kameru a bolo by jasne vidno, kto ako konal, na čo však nie sú prostriedky. Ombudsmanka tiež navrhla monitorovať všetky policajné priestory, v ktorých sú predvedené a zadržané osoby. Minister povedal, že musí nechať preveriť, či by to bolo v súlade so zákonmi. Zamyslime sa, aby mohlo byť čo najviac vecí dokumentovaných v rámci kamier, podčiarkol.

Podľa Chmela je absurdné, že vláda ombudsmanku nevypočula

Dubovcová konala v súlade so zákonom a je absurdné, že vláda SR sa ju na dnešnom rokovaní bála čo i len vypočuť. Vyhlásil to predseda Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel (Most-Híd).

„Považujem to za o to zarážajúcejšie, že v postoji vlády dochádza k ignorancii ústavného inštitútu zriadeného práve pre riešenie situácií, v ktorých štát porušuje práva a slobody občanov tak, ako sa to stalo v prípade policajného zásahu osady Budulovská v Moldave nad Bodvou 19. júna 2013,“ dodal opozičný politik.

234 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldava nad Bodvou #rómska osada #Jana Dubovcová