Pôžičky za vysoké úroky sa skončia

Štát sa v boji proti úžerníkom od apríla zameria na vyčistenie trhu od nepoctivých nebankoviek a na ochranu slabších – spotrebiteľov.

09.01.2014 10:00
Monika Jankovská Foto: ,
Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.
debata

"Vo Švajčiarsku finančný trh funguje pri maximálnej úrokovej miere 15 percent za rok a niečo podobné by bolo dobre dosiahnuť aj na Slovensku,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.

Prečo nebol stanovený maximálny úrok?

Podvodníci by takúto definíciu dokázali obísť cez rôzne skryté poplatky. V Občianskom zákonníku tak zavádzame úplne nový pojem – odplata. Tá zahrnuje úrok z pôžičky, všetky poplatky, ale aj sankčné úroky, ktoré spotrebiteľ zaplatí nebankovke za poskytnutie úveru. Odplata by podľa môjho názoru nemala byť vyššia ako dvojnásobok priemerných úrokov v bankách. To považujem za morálne a primerané.

Kto určí výšku odplaty?

Efektívne by bolo, keby výška odplaty bola stanovená nariadením vlády. Uvediem príklad: ak bude priemerný úrok v bankách určený na desať percent, tak nebankové subjekty si môžu za požičanie peňazí účtovať maximálne dvadsaťpercentný zisk s tým, že ak by niektorý nebankový subjekt napriek tomu pýtal viac, tak zmluva bude automaticky neplatná.

Čo tieto zmeny spravia s nebankovými subjektmi?

Pôžičky za vysoké úroky sa skončia. Časť nebankoviek sa novým podmienkam nebude vedieť prispôsobiť, a tak ukončia svoju činnosť. Naším hlavným cieľom je zvýšenie ochrany práv ľudí, nie likvidovanie bánk a nebankových subjektov, ktoré podnikajú slušne.

V čom napríklad?

Doteraz boli ľudia chránení len rozhodnutiami súdov. Po novom budú zmluvy automaticky neplatné pri porušení zákonom stanovených podmienok. Ľudia tiež nebudú môcť prísť o strechu nad hlavou v exekúcii pri pohľadávkach vo výške do 2 tisíc eur.

Nebudú sa dať zmeny ministerstva spravodlivosti obísť, ak nebankovky uzavrú zmluvy nie na základe Občianskeho zákonníka, ale napríklad Obchodného zákonníka?

Nie, nebude to možné. V návrhoch poslancov sa rieši aj táto otázka prednostného použitia Občianskeho zákonníka na všetky vzťahy, v ktorých vystupuje spotrebiteľ. V tomto prípade sa tak Obchodný zákonník vôbec nepoužije.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochrana spotrebiteľa #nebankové spoločnosti