Kriminalita vlani poklesla, najnižšia je v Trenčianskom kraji

Menej vrážd, ukradnutých áut či lúpeží v bytoch. Policajné štatistiky z minulého roka potvrdzujú viacročný trend poklesu trestnej činnosti.

09.01.2014 12:30
debata

V porovaní s rokom 2012 sa stalo menej trestných činov a polícia dostala za mreže viac páchateľov. „Z údajov, ktoré už polícia spracovala, vyplýva, že vlani bolo spáchaných na Slovensku o 3 500 trestných činov menej ako rok predtým,“ uviedol policajný viceprezident Milan Lučanský.

Polícia štatistiky zatiaľ oficiálne nezverejnila, výsledky z 53 okresných riaditeľstiev by malo dostať vedenie polície do konca týždňa. Vlani páchatelia vraždili 71-krát, rok predtým to bolo 75 ráz. Kriminalistom sa však vraždy nedarilo objasniť tak úspešne ako pred dvoma rokmi. Vtedy bola objasnenosť 69 percent, vlani o niečo menej 67 percent.

Najväčšia kriminalita spomedzi krajov je podľa neoficiálnych údajov v Bratislavskom kraji. Vysokú zločinnosť si tam aj naďalej udržujú najmä okresy Ružinov a Petržalka. Najbezpečnejšie sa môžu cítiť obyvatelia Trenčianskeho kraja, kde polícia zaznamenala najmenej zločinnosti, najnižšia bola v okresoch Skalica, Bánovce nad Bebravou či Šaľa.

Polícia vlani zaznamenala o 145 menej prípadov krádeže áut a vypátrala každého štvrtého autičkára. O desať lúpeží klesol počet prepadov bánk.

Podrobné údaje o kriminalite, ako aj prácu polície pri jej objasňovaní bude v polovici januára prezentovať minister vnútra Robert Kaliňák.

kriminalita

Policajná štatistika celkom neodráža, či sa ľudia cítia bezpečne. Odborníci to vysvetľujú tým, že štatistiky zaznamenávajú iba ohlásené trestné činy.

Od roku 2002 kriminalita klesla z 107 370 deliktov na vlaňajších 86 700 prípadov. Podobne je to aj s ich objasnenosťou. Kým v roku 2002 polícia objasnila každý druhý nahlásený trestný čin, vlani bola o čosi úspešnejšia. Podarilo sa jej odhaliť páchateľov 53 percent všetkých zločinov.

Od vlaňajšieho roku zverejňuje polícia tzv. mapy kriminality. Mapou sa polícia riadi pri posilňovaní hliadok či pri preventívnych opatreniach. Ľudia ju zase môžu používať ako pomôcku pri rôznych rozhodnutiach, napríklad pri kúpe nehnuteľnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #kriminalita