Hedviga Žáková mala podľa ortopéda zranenú iba peru

Prokuratúra dostala koncom decembra nový lekársky posudok v kauze Hedvigy Žákovej Malinovej, ktorý podľa denníka Sme podobne ako pôvodný dokument z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského neverí Malinovej tvrdeniu, že ju v auguste 2006 v Nitre cestou na skúšku napadli v parku dvaja muži.

09.01.2014 10:38
Hedviga Žáková Malinová. Foto: ,
Hedviga Žáková Malinová.
debata (227)

Posudok si dalo vypracovať nové vedenie Generálnej prokuratúry, ktorú odvlani vedie Jaromír Čižnár. Medzi hlavné zistenia nového posudku patrí podľa denníka to, že zranená bola iba pera.

„Ide o jediné nesporné zranenie,“ napísal o zranení dolnej pery znalec Lisánsky. „S výhradami“ pripúšťa, že zranenie mohlo vzniknúť tak, že Hedviga dostala facku, ako vypovedala. „Nemožno vylúčiť ani vznik zranenia bez cudzieho zavinenia,“ napísal lekár. To, že Hedviga sa mohla pohrýzť do pery sama, konštatoval už posudok dekana Lekárskej fakulty UK Petra Labaša. Ďalším zistením sú nesprávne predpoklady. Znalec hovorí, že ak by Malinová dostala bitku tak, ako ju opisuje, zranenia by časom nemizli, ale naberali na intenzite. Opis niektorých lekárov, že bola zbitá, hodnotí ako „logicky správne a korektne vyhodnotené nesprávne predpoklady založené predovšetkým na subjektívnych ťažkostiach a tvrdeniach pacientky.“

Okrem toho znalec podľa denníka hovorí, že v celom prípade je jeden „nevysvetliteľný, ťažko pochopiteľný moment.“ Malinová podľa neho tvrdí, že krvácala z nosa a odtiaľ zrejme pochádza aj krv na jej tvári. Nezanechalo to však stopy. „Krvácanie z nosa je pomerne intenzívne, teda na mieste incidentu by mali zostať krvavé stopy a určite by sa mali nájsť, povedzme, krvavé obrúsky, ktorými si obvinená krvácanie z nosa zastavila. Ďalšou otázkou je, prečo si obvinená nos a okolie nosa dôkladne očistila a krvavé škvrny na tvári ponechala.“ Znalec vraví, že Malinovej zranenia neukazuje ani CT vyšetrenie a nemala ani otras mozgu.

Malinovej advokát Roman Kvasnica považuje za neštandardné, že posudok robil ortopéd a hovorí aj o neurochirurgii alebo traumatológii. „Je zarážajúce, že ortopéd posudzuje otras mozgu.“ Prokuratúra to už vysvetľovala tým, že odvetvia sa navzájom prelínajú. „Špecializačné štúdium v tomto odbore vyžaduje prax na ortopedicko-traumatologických klinikách“. Znalec sa podľa Kvasnicu nevyrovnáva s tým, čo videli lekári na vlastné oči.

Malinová prijala koncom roka maďarské občianstvo a sťahuje sa do Győru. Dôvodom je podľa nej to, že ju prokuratúra neustále šikanuje, z čoho majú traumu aj jej deti. Prokuratúra chcela prípad uzavrieť do konca roka, čo nestihla. Najnovšie si to naplánovala na koniec januára.

227 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Hedviga Žáková Malinová