Bude sa pre Metropolis meniť územný plán?

O tom, či rozsiahly komplex Metropolis pri bratislavskej mestskej časti Jarovce bude patriť medzi významné investície, rozhodne vláda až o týždeň.

09.01.2014 13:00
Metropolis, Jarovce Foto: ,
Nový komplex by mal vyrásť v lokalite medzi Petržalkou a Jarovcami.
debata (2)

Najprv musí totiž vyriešiť nejasnosti v tom, či má tento návrh na rokovanie vlády predložiť podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny alebo minister dopravy a výstavby Ján Počiatek.

Ak vláda projekt schváli ako významnú investíciu, stanoviská obcí pri povolení stavby nemusí brať za záväzné. Toto však platí len v prípade, ak územný plán obce počíta na dotknutom území s výstavbou takýchto objektov.

Mesto Bratislava už komplex Metropolis pred tromi rokmi zamietlo, pretože jeho súčasťou malo byť aj najväčšie kasíno v strednej Európe. V rámci prepracovaného projektu chce teraz akciovka Hervex postaviť akvapark, hotel, kongresové centrum či viacúčelovú halu. Napriek tomu, že kasíno nespomína, Ľubomír Vážny nevylúčil, že by tam časom mohlo vzniknúť. „V osvedčení, ktoré vydá vláda, sa kasíno nenachádza a ani sa nebude, pretože potom by toto osvedčenie nebolo právoplatné. To viem zaručiť. Či bude v druhej etape, to nie je moja kompetencia,“ povedal.

Ak by investor chcel postaviť kasíno v druhej etape výstavby, Vážny by si to vedel predstaviť. Konečný verdikt však zostane na meste Bratislava, ktoré bude rozhodovať o tom, či nový územný plán schváli alebo nie. „Zo zákona nemôžem nerešpektovať toho, kto tie kompetencie má, a v tomto prípade je to obec,“ spresnil.

Projekt Metropolis sa má nachádzať na oboch stranách diaľnice D2, kde sú podľa územného plánu schválené stavby pre občiansku vybavenosť celomestského a nadmestského významu a zmiešané územia obchodu a služieb. Podľa zástupcu starostu Jaroviec Jozefa Uhlera problémy môžu pre obec aj investora vzniknúť aj bez kasína. „Časť územia na petržalskej strane diaľnice je v územnom pláne zadefinovaná tak, že za neprípustné považuje napríklad hotely, kongresové centrá, zábavné zariadenia a kúpaliská. Prípustné sú obchodné centrá, hypermarkety, stravovacie zariadenia či drobná výroba,“ vysvetľuje. Pokiaľ však nepozná presné rozvrhnutie výstavby, nevie posúdiť, či bude potrebné meniť územný plán už pri prvej etape.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #kasíno #projekt Metropolis #územný plán