Prezident Gašparovič sa stretol s predstaviteľmi samospráv

Na tradičnom novoročnom prijatí sa stretol prezident SR Ivan Gašparovič s predstaviteľmi Rady Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

09.01.2014 12:58
debata

Hlava štátu sa vo svojom príhovore okrem iného poďakovala predstaviteľom samospráv za dôveru, ktorú jej prejavili za uplynulých desať rokov počas vykonávanie prezidentskej funkcie. Gašparovič vyzdvihol, že samosprávy dokázali konštruktívne diskutovať a spolupracovať aj pri príprave legislatívy, ktorá sa týkala obcí.

Prezident im poďakoval aj za to, že dokázali podpísať memorandum s vládou SR, v ktorom sa zaviazali znižovať verejný dlh samospráv napriek tomu, že samy seba finančne poškodzovali, ale dokázali sa uskromniť, keďže vláda nemala dostatok zdrojov pre jednotlivé regióny. Prezident zaželal primátorom a starostom veľa úspechov aj v budúcom volebnom období, keďže na jeseň sa budú konať komunálne voľby.

Predseda ZMOS-u Jozef Dvonč ocenil dlhodobú užitočnú spoluprácu združenia s hlavou štátu. V príhovore pripomenul, že prezident SR je mimoriadne dôležitou osobou pri tvorbe zákonov týkajúcich sa samospráv. Môže pripomienkovať návrhy zákonov a vracať ich na opätovné prerokovanie do Národnej rady SR, ak sa stane, že v poslaneckých novelách došlo k opatreniam, ktoré by obciam a mestám nevyhovovali. V tejto súvislosti vyzdvihol aj úzku spoluprácu s vládou SR a poukázal na význam postavenia ZMOS v rámci SR.

debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #Ivan Gašparovič