Šéfovia krajov sa u prezidenta nezhodli s Kotlebom na téme SNP

Predsedovia ôsmich samosprávnych krajov sa vo štvrtok stretli s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Na tradičnom novoročnom stretnutí v Prezidentskom paláci bol prvýkrát novozvolený predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba a šéf Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

09.01.2014 16:59
Kotleba, Frešo, Trebuľa, VÚC Foto: ,
Šéfovia VÚC u prezidenta. Zľava: Pavol Frešo, Peter Chudík, Marian Kotleba a Zdenko Trebuľa.
debata (242)

Podľa predsedu Združenia samosprávnych krajov SK8 Tibora Mikuša prišla okrem aktuálnych problémov na rad aj debata o Slovenskom národnom povstaní (SNP), na ktorej sa všetci nezhodli.

„Bavili sme sa o tom, čo je zdrojom národnej hrdosti, bola spomenutá aj téma SNP a drvivá väčšina prítomných, poviem za županov, prinajmenšom sedem, je toho názoru, že je to naozaj udalosť, na ktorú môžeme byť hrdí ako potomkovia tých, ktorí bojovali v SNP na správnej strane,“ povedal po rokovaní Mikuš. Kotleba povedal, že prezident na stretnutí vyjadril k téme svoj názor a on mu z úcty k jeho funkcii nechcel oponovať. Podľa neho však „SNP znamenalo koniec našej prvej vlastnej štátnosti“.

Diskusia medzi prezidentom a šéfmi krajov však podľa Mikuša bola veľmi korektná, priateľská a otvorená. Nevidí dôvod, aby sa predsedovia krajov navzájom k sebe správali inak ako s úctou. Kotleba sa domnieva, že jeho spolupráca s ostatnými predsedami bude praktická. „Musíme tu zlepšiť podmienky na život slušných ľudí tak, aby videli, že samospráva je tu pre nich,“ dodal.

Frešo Kotlebovi ruku nepodal

S niektorými kolegami na čele krajov má podľa vlastných slov lepšie vzťahy, s niektorými je to skôr rezervované. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo Kotlebovi na dopoludňajšom stretnutí predsedov krajov v parlamente nepodal ruku.

„Veľmi hlboko nesúhlasím s jeho pomenovaním partizánov ako banditov a už vôbec nesúhlasím s tým, že používa výraz tzv. holokaust. Myslím, že politici majú dať jasne najavo, že niečo je za ich hranicou a toto je môj signál, akým to dávam najavo,“ zdôvodnil. Dodal, že to nemá súvis s občanmi Banskobystrického kraja a ich voľbou. „Je to moje odmietnutie extrémistických názorov pána Kotlebu,“ doplnil.

Kotleba reagoval, že s Frešom majú natoľko odlišné názory, že nemá význam predstierať nejakú vzájomnú lásku. Sám by mu podľa slov tiež nepodal ruku. „To ale neznamená, že ak bude nejaká dobrá vec pre občanov SR, že na tom nebudeme spolupracovať,“ povedal.

242 debata chyba
Viac na túto tému: #VÚC #Ivan Gašparovič #Pavol Frešo #Marian Kotleba