Hygienici varujú pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) varuje ľudí pred nebezpečným krémom na bielenie pokožky, sprejom s efektom opálenia a krémom na zosvetlenie pokožky.

10.01.2014 12:10
kozmetika, krém, balzam, mydlo, olej Foto:
Ilustračná fotografia.
debata

Tieto výrobky zachytil rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky Rapex vo Francúzsku a vo Veľkej Británii. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická. „Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike,“ upozornil hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Prvým potenciálne nebezpečným výrobkom je krém na bielenie pokožky značky MAXI Light s názvom Créme éclaircissante et purifiante, pochádza z Pobrežia Slonoviny, jeho výrobná dávka/typ: P: 07/11 D132869 ‚k‘. Krém sa nachádza v hnedom plastovom tégliku s vrchnákom v objeme 325 ml. Vo výrobku sa nachádza látka clobetasol propionate, ktorá patrí medzi glukokortikoidy a tie sa nachádzajú v zozname zakázaných látok v kozmetických výrobkoch.

Nebezpečný je takisto sprej s efektom opálenia značky ST TROPEZ, jeho názov je Instant Tan Wash Off Face & Body Spray. Krajinou pôvodu je Spojené kráľovstvo, výrobné dávky/typ sú ITLS100 Light /Med. 5060022307469 a ITLS100 Med /Dark 5060066307483­. Výrobky sa nachádzajú v 100 ml nádobe a predstavujú riziko vzniku respiračných problémov v prípade, ak sa použijú v priestoroch, ktoré nie sú dostatočne vetrané. Krémy boli určené na trh do Českej republiky, Nemecka, Poľska, Írska, Švédska a Spojeného kráľovstva.

Posledným nebezpečným výrobkom je podľa ÚVZ SR krém na zosvetlenie pokožky značky MILILO s názvom Natural Skin Fade Cream s výrobnou dávkou Lot no. 1006. Nachádza sa v kovovej tube s bielym vrchnákom s 50 g krému. Ten obsahuje hydrochinón, čo je v rozpore so zoznamom látok, ktoré nesmú byť zložkami kozmetických výrobkov. Hydrochinón je látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Krém môže spôsobiť kožné alergie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kozmetika #hygienici #ÚVZ SR