Vareha sa postavil pred súd vo väznici

Nové hlavné pojednávanie so zemplínskym podnikateľom Mikulášom Varehom, ktorý mal štát ukrátiť na daniach a poistnom o viac ako 58 miliónov eur fiktívnymi obchodmi s lykožrútmi a euroočkami, sa v piatok začalo v Banskej Bystrici.

10.01.2014 13:04 , aktualizované: 11.01.2014 18:00
Mikuláš Vareha Foto:
Podnikateľ Mikuláš Vareha na archívnej snímke.
debata (5)

Pre Varehov zhoršený zdravotný stav sa súd konal vo väznici.

Ak by totiž bolo pojednávanie zrušené, mohol by to byť ďalší krok k jeho prepusteniu. Pojednávanie bolo už raz v decembri zrušené, a to pre náhle zdravotné ťažkosti Varehu. Zákonná väzba sa mu končí 1. marca tohto roku, ak by dovtedy súdy právoplatne kauzu neuzatvorili, dostal by sa na slobodu.

„Senát bol pripravený pojednávať kdekoľvek, kde to umožňuje trestný poriadok, s tým, že to bude závisieť od zdravotného stavu obžalovaného,“ povedala hovorkyňa špecializovaného súdu Katarína Kudjáková.

Vareha stojí pred súdom pre pokračujúce trestné činy skrátenia a neodvedenia dane a poistného vo veľkom rozsahu, za fiktívne obchody s 55 miliónmi štepných prútov jabloní a 414 miliónmi lykožrútov. Vlani v apríli ho odsúdil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici na jedenásť rokov väzenia a peňažný trest 100-tisíc eur. Proti verdiktu sa odvolal.

Najvyšší súd uznal odvolanie ako čiastočne dôvodné a vec vrátil Špecializovanému trestnému súdu do Banskej Bystrice na doplnenie dokazovania.

Na novom hlavnom pojednávaní sa súd zaoberá iba listinnými dôkazmi. „Predmetom tohto pojednávania je len v zmysle Najvyššieho súdu oboznámiť s niektorými listinnými dôkazmi a zaznamenať ich obsah,“ spresnil špeciálny prokurátor Ján Šanta. Súd bude trvať do 24. januára.

Súdny proces sa mal pôvodne začať začiatkom decembra minulého roka, no termíny pojednávania boli zrušené, pretože Varehu hospitalizovali v trenčianskej väzenskej nemocnici. Podľa medializovaných informácií má údajne ťažkosti so srdcom aj cukrovku. Aj na piatkovom pojednávaní sa ho sudca opýtal, kedy si musí pichať inzulín. V súvislosti s Varehovým zdravotným stavom špeciálny prokurátor v piatok uviedol, že počas predchádzajúcich dní sa nachádzal v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. „Zdá sa, že k dnešnému dňu je zdravý a schopný účasti na hlavnom pojednávaní,“ povedal.

O nečakaných zdravotných ťažkostiach tesne pred decembrovým termínom pojednávania sa dosť špekulovalo, či zo strany Varehu nejde o obštrukcie. Ako uviedol Šanta, podľa vyjadrenia lekárov z väzenskej nemocnice sa ukázalo, že vtedy skutočne nebol schopný pojednávania.

Včera sa na súd pre chorobu nedostavil pre zmenu Varehov obhajca. Konanie procesu to však neovplyvnilo. „Tieto veľké procesy majú negatívny vplyv na zdravotný stav obžalovaných aj obhajcov. Ale, našťastie, je tu náhradný obhajca s úplne rovnakým rozsahom práv a povinností ako zvolený obhajca,“ okomentoval to Šanta s tým, že jeho zdravotný stav je stabilný.

Na otázku, či neočakáva ďalšie obštrukcie a prieťahy, odpovedal: „Očakávania sú rôzne, ale veríme, že to dotiahneme do úspešného konca počas tohto termínu pojednávania.“

Náhradný Varehov obhajca sa pre médiá nevyjadril.

Vareha svoju vinu od začiatku popieral. Po vynesení rozsudku v apríli vyhlásil, že celý proces je vykonštruovaný.

Prvý proces sprevádzal chaos. Vareha tesne pred vynesením rozsudku nečakane vymenil obhajcov, ktorí podľa neho stratili jeho dôveru, a rozhodol sa ich nahradiť iným. Vyhlásenie rozsudku sa konalo bez jeho nového obhajcu. Vareha na to reagoval, že mu je upierané právo na obhajobu.

Najvyšší súd pôvodný rozsudok zrušil v októbri minulého roka. V odôvodnení okrem iného uviedol, že záver o vine obžalovaného nižší súd oprel o dôkazy, ktoré neboli vykonané v súlade so zákonom, ako aj že súd prvého stupňa pochybil, keď neumožnil, aby záverečnú reč predniesol nový obhajca a v dôsledku tohto nezákonného postupu ani obžalovaný záverečnú reč nepredniesol.

Vareha, označovaný za samozvaného kráľa Zemplína, je vo väzbe od marca 2011. Súdiť ho začali v novembri 2012.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským príspevkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #Mikuláš Vareha