Pri jazde v protismere nepomôžu ani kamery

Nový úsek rýchlostnej cesty R1 bol v čase svojho otvorenia vyhlasovaný za veľmi bezpečný aj vďaka inštalovaným kamerám. Pri poslednej nehode sa však ukázalo, že kamery vždy nešťastiu nezabránia.

12.01.2014 10:00
nehoda, havária, R1 Foto:
Dopravná nehoda, ktorá sa stala v stredu večer krátko pred 21.00 na rýchlostnej ceste R1 v smere od Trnavy na Nitru.
debata (10)

Partizánčana (40), ktorý vošiel v stredu večer do protismeru, dispečeri na monitore zachytili. Cestu sledujú nepretržite a na jednej zmene sú minimálne traja. Napriek tomu sa na miesto polícia nedostala včas.

Podľa odborníkov nepochybila, dostať sa včas k popletenému vodičovi nebolo v jej silách. „Musela by mať hliadky na každom diaľničnom výjazde,“ povedal dopravný konzultant Marián Palesch s tým, že v podobných prípadoch zohrávajú úlohu sekundy.

Rýchlostná cesta R1 je rozkúskovaná a má dvoch správcov. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) má na starosti úsek z Trnavy až tesne po Nitru. Tam sa napája nová cesta spoločnosti Granvia Operation, ktorá vedie od Nitry až po Tekovské Nemce. Následný úsek spravuje opäť NDS, severný obchvat Banskej Bystrice však opäť spadá pod Granviu.

Vodič sa musel zle napojiť na úseku, ktorý patrí spoločnosti Granvia, nehoda sa však stala pri obci Lehota, na ceste Národnej diaľničnej spoločnosti. 51-kilometrový úsek Granvie je vybavený 34 kamerami, časť Národnej diaľničnej spoločnosti však kamery nemá.

„Cesta Granvie je novšia a teda už disponuje aj kamerovým systémom,“ vysvetľuje hovorca spoločnosti Marcel Jánošík. Kde sa vodič zle pripojil, Granvia neuviedla. „V súčasnosti prebieha vyšetrovanie, na túto otázku vám nemôžeme odpovedať,“ uviedli z komunikačného oddelenia spoločnosti.

grafika R1

V prípade, že správca cesty zachytí na monitore hroziace nebezpečenstvo, musí okamžite informovať políciu. Tá na miesto vyšle najbližšiu hliadku, ktorá úsek uzavrie a vodiča zastaví. Podľa nitrianskej policajnej hovorkyne Boženy Bruchterovej dostali správu o vodičovi v protismere o 20.39 h. Na miesto ihneď vyslali hliadku z diaľničného oddelenia, ktoré sídli v Selenci pri Nitre. Kým však policajti prišli na miesto, o 20.55 im hlásili dopravnú nehodu. Vodič v protismere totiž podľa svedkov vo vysokej rýchlosti narazil do opla, v ktorom v tom čase sedel 60-ročný Prešovčan. Obaja vodiči boli na mieste mŕtvi.

Dĺžka a čas jazdy v protismere nesedia. Nehoda sa totiž stala na 33. kilometri rýchlostnej cesty, čo je podľa dostupných zdrojov len 6 kilometrov od Lehotského mosta. Polícia predpokladá, že práve tu sa vodič zle napojil. To by však znamenalo, že za 15 minút od momentu, kým ho nahlásili, až do nehody, by prešiel len zhruba 6-kilometrový úsek. Svedkovia však tvrdia, že išiel rýchlosťou vyššou ako 130 kilometrov za hodinu.

Aj keď kamery vodiča zachytili, polícia mala na záchrannú akciu málo času. „Nehoda sa stala približne 15 minút odvtedy, ako sa polícia o aute v protismere dozvedela. Je nemožné, aby tam prišla za päť alebo desať minút. Musíme si uvedomiť všetky úkony, ktoré nehode predchádzali,“ vysvetľuje Palesch. Podľa jeho slov si najprv auto musel niekto všimnúť, potom informovať políciu a tá následne zalarmovať hliadku. Pripomína, že vodič sa stále rútil vpred, podľa svedkov vysokou rýchlosťou.

„Polícia nemá stanovištia v takej blízkosti. Pohotovosť pri cestách majú pracovníci správcu cesty, v tomto prípade Granvie, no je otázne, či by táto pohotovosť prišla do polhodiny,“ dopĺňa dopravný analytik Jozef Drahovský.

Granvia zdôrazňuje, že kamerový systém je určený na monitorovanie premávky a neslúži ako bezpečnostný prvok. Podľa Drahovského v niektorých krajinách kamery dokážu rozoznať, či autá nejdú v protismere. „Dosť pochybujem, že by sa na Slovensku využívali, všetko je o peniazoch. Na našich diaľniciach však zhruba každý mesiac niekto vojde do protismeru, my sa však dozvedáme len o prípadoch, ktoré sa končia tragicky,“ hovorí. Ak takéto kamery protiidúce auto zachytia, aktivujú napríklad červenú na semaforoch, ktoré sú súčasťou diaľnic v niektorých štátoch.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #R1 #Granvia #rýchlocesta #jazda v protismere