Fico sa pre Rómov obul do Dubovcovej, Hrušovský do premiéra

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová podľa premiéra Roberta Fica politikárči a porušila zákon, keď chcela na poslednom rokovaní vlády hovoriť o policajnom zásahu v rómskej osade.

11.01.2014 14:10 , aktualizované: 18:30
Jana Dubovcová Foto: ,
Ombudsmanka Jana Dubovcová.
debata (150)

„Pani Dubovcová porušila zákon, lebo sa tlačila na vládu, mala ísť na ministerstvo vnútra,“ povedal premiér Fico v relácii RTVS Sobotné dialógy. Podľa neho, ak nebola spokojná so stanoviskom policajného prezídia, mala sa obrátiť na nadriadený orgán, teda na ministerstvo vnútra.

„Prečo chodí pani Dubovcová politikárčiť? Chápem, že je to opozičná politička, ktorá prišla z SDKÚ,“ vyhlásil Fico. „Nech neútočí na policajtov, nech nespochybňuje všetko, čo sa v tomto štáte deje, veď aj Rómovia musia mať nejaké povinnosti a musia rešpektovať, že sa okolo nich niečo deje,“ hovoril.

Fico: Zásah v Moldave bol normálny

Pri zásahu v Moldave nad Bodvou z leta minulého roku išlo podľa slov premiéra o normálne použitie donucovacích prostriedkov. „V tomto musím súhlasiť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, že keď niekto porušuje zákon, robí zle, vyrušuje ostatných, ak niekto kradne, tak musí prísť legálny nástroj nátlaku v podobe donucovacích prostriedkov,“ tvrdil premiér. „Ideme chrániť ľudí, ktorí sa nevedia vopchať do kože, ktorí si nevedia ani upratať okolo vlastného domu, alebo ideme za každú cenu útočiť na políciu, že použila donucovacie prostriedky?“ pýtal sa.

Ľudia na Slovensku vedia, aký je rómsky problém, myslí si Fico. „Bol som niekoľko rokov predsedom väzenskej komisie, a poznám všetky väznice na Slovensku. Dobre viete, že sa neviduje, kto je Róm kto nie je Róm, to sa nerobí. Ja vám garantujem, že každý druhý vo výkone trestu odňatia slobody je Róm,“ tvrdil v debate. Poukázal na to, že ak je miera populácie Rómov na Slovensku desať percent, o niečom to hovorí, ak týchto desať percent tvorí polovicu odsúdených vo výkone trestu. Predseda vlády dodal, že uznáva sociálne korene kriminality, ale podľa neho ide v týchto prípadoch často o násilné trestné činy.

Robert Fico a Pavol Hrušovský na archívnej... Foto: Robert Hüttner
Fico, Hrušovský Robert Fico a Pavol Hrušovský na archívnej fotografii.

Hrušovský: Fico v RTVS bolo nefér

Účasť premiéra a zároveň prezidentského kandidáta Smeru Roberta Fica v sobotňajšej diskusnej relácii RTVS bola zneužitím verejnoprávneho média na vlastnú kampaň. Vyhlásil to prezidentský kandidát KDH, Mosta-Híd a SDKÚ Pavol Hrušovský.

„Vyzývam Roberta Fica na férovú kampaň. Od ohlásenia kandidatúry sa nemôže tváriť len ako premiér a zneužívať verejnoprávne médiá na vlastnú kampaň,“ vyhlásil. „Sólo relácie Roberta Fica, akej sme boli svedkami dnes v RTVS, sú v kampani neprípustné, ak rovnaký priestor nedostanú aj ďalší kandidáti,“ zdôraznil pravicový prezidentský kandidát.

Podľa Hrušovského svojím konaním Fico „len potvrdzuje nebezpečnosť experimentu, ak by strana Smer ovládla aj prezidentský úrad“. „Štátostrana nemá priestor v demokracii a zneužívanie moci na nezdravý vplyv nad médiami sú jej prvým znakom. Vyzývam preto Roberta Fica, aby nezneužíval svoje postavenie v prezidentskej kampani a viedol férovú kampaň,“ uzavrel Hrušovský.

Ozval sa aj Sulík

Telerozhlas kritizuje aj strana Sloboda a Solidarita, reláciu považuje za porušenie zásad verejnoprávnosti. Fica podľa SaS treba už z hľadiska relácií v RTVS považovať v prvom rade za prezidentského kandidáta.

"Je preto hrubým porušením pravidiel fair play, aby vystupoval v relácií sám, ako sa to stalo dnes v Slovenskom rozhlase,“ vyhlásil v sobotu predseda SaS Richard Sulík. Strana žiada, aby sa otázkou vyváženosti, ako aj dnešnou reláciou, zaoberali príslušné rady.

„RTVS sa nebude zapájať do politického súboja jednotlivých kandidátov,“ reagoval Juraj Kadáš zo Sekcie marketingu a komunikácie RTVS.

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ombudsmanka #Jana Dubovcová