Metropolitom Pravoslávnej cirkvi je arcibiskup Rastislav

Novou hlavou Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku je arcibiskup prešovský Rastislav.

11.01.2014 19:06
Rastislav, pravoslávna cirkev, metropolita Foto: ,
Rastislava, arcibiskupa preššovského a Slovenska, zvolili za nového metropolitu Pravoslávnej cirkvi.
debata

Na tento post ho v sobotu zvolili delegáti 13. mimoriadneho snemu v Prešove. Najvyšší post v Pravoslávnej cirkvi v Čechcách a na Slovensku získal ešte pred dovŕšením 36 rokov veku. Vo funkcii nahradí vladyku Kryštofa, bývalého metropolitu a arcibiskupa pražského, ktorý rezignoval v apríli minulého roku po tom, ako čelil verejnému obvineniu, že porušil mníšsky sľub.

Novozvolený metropolita Rastislav sa chce usilovať o zachovanie jednoty cirkvi. Jeho prvá zahraničná cesta povedie do Istanbulu, ktorý pravoslávni veriaci považujú za matku cirkev. Nový metropolita bude naďalej sídliť v Prešove. Oficiálne sa úradu ujme po intronizácii, dátum určí Posvätná synoda. Voľba metropolitu je doživotná funkcia, ktorej sa môže zvolený metropolita vzdať z viacerých dôvodov.

„Z celého srdca si úprimne želám, aby po mojej voľbe nastal v našej cirkvi pokoj. Práve prechádzame vianočným obdobím, oslavujeme narodenie spasiteľa Ježiša Krista a to slovo pokoj veľmi často zaznieva v liturgických textoch. Želám si z celého srdca, aby po tejto voľbe v našej cirkvi opäť nastal dlhoočakávaný pokoj,” uviedol tesne po zvolení metropolita Rastislav. Svoju kandidatúru považoval za ťažké rozhodnutie. Samotný priebeh zasadnutia snemu a voľbu hodnotí na ako pokojnú.

Vzdanie sa kandidatúry novomenovaného arcibiskupa pražského Jáchyma vníma s úctou. Ako metropolita bude cirkev vo vnútri zjednocovať, reprezentovať navonok, bude sa zúčastňovať sa celopravoslávnych a iných oficiálnych stretnutiach. Vizuálne sa bude od ostatných duchovných odlišovať bielou pokrývkou hlavy. V cirkvi nechystá žiadne zmeny. Vníma ju ako jedno telo a to sa prirodzene vyvíja. Tak by sa mali robiť aj zmeny, pokiaľ si ich vyžiada prirodzený vývoj, uviedol metropolita Rastislav.

Voľba bola tajná

Ako informoval tajomník Posvätnej synody Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku Milan Gerka, voľby metropolitu boli tajné. Na snem bolo pozvaných 65 delegátov. Prišlo a volebného aktu sa zúčastnilo 49 delegátov, všetky hlasy boli platné, arcibiskup Rastislav získal 43 platných hlasov. Aby boli voľby právoplatné, na sneme sa muselo zúčastniť dve tretiny delegátov. Nový metropolita musel získať dve tretiny hlasov prítomných členov snemu. Obidve podmienky snem splnil.

Ešte pred začatím snemu v sobotu ráno zasadla Posvätná synoda, ktorá nečakane menovala za arcibiskupa pražského doterajšieho vikárneho biskupa hodonínskeho Jáchyma, ktorý patrí pod olomoucko-brnenskú eparchiu. Vznikla tým nová situácia, kedy na post metropolitu mohli kandidovať dvaja arcibiskupi. Novomenovaný arcibiskup Jáchym sa tejto možnosti vzdal.

Nový metropolita, vlastným menom Ondrej Gont, pri vstupe do mníšskeho stavu prijal meno Rastislav. Za arcibiskupa bol zvolený 20. októbra 2012 spomedzi troch kandidátov. Predtým pôsobil ako duchovný v Detskom domove sv. Nikolaja v Medzilaborciach, ktorý spravuje Pravoslávna cirkev. Vysokoškolské vzdelanie získal na Pravoslávnej bohosloveckej fakulte v Prešove a študoval aj v Grécku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravoslávna cirkev #metropolita Rastislav #vladyka Kryštof