Nové radary pre armádu by sme mohli nakúpiť spolu s Čechmi

Koncepcia rozvoja vzdušných síl, ktorej predloženie avizoval minister obrany Martin Glváč na koniec januára, bude okrem iného obsahovať aj plán na obmenu radarov. Tie by mohlo ministerstvo nakúpiť spolu s Čechmi.

13.01.2014 11:12
debata (1)

Rezort potvrdil, že vlani na túto tému prebehlo viacero rokovaní. „Minulý rok sa uskutočnilo rokovanie na úrovni námestníkov a štátnych tajomníkov medzi ČR, Poľskom, SR a samostatné bilaterálne rokovanie medzi ČR a SR o spolupráci v oblasti možného spoločného nákupu radarov,“ spresnila hovorkyňa ministerstva obrany (MO) Martina Balleková. Rozhovory budú podľa jej slov pokračovať aj v tomto roku.

O nákupe rádiolokačnej techniky hovorila armáda už v minulosti. Niektorým radarom totiž postupne končí životnosť. „Obmena rádiolokačnej techniky bude riešená v súlade s pripravovanou Koncepciou rozvoja vzdušných síl OS SR,“ uviedla Balleková. Ako dodala, v koncepcii bude uvedené, koľko radarov armáda obmení. Rádiolokátory sú okrem iného potrebné na ochranu vzdušného priestoru SR.

Koncepcia rozvoja vzdušných síl bude taktiež obsahovať plán ministerstva pri obmene stíhacieho letectva či vojenských vrtuľníkov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #ministerstvo obrany #radar