Všetky súdne pojednávania sa už budú nahrávať

V roku 2014 by mohli ľudia prvý raz vo väčšej miere využiť zjednodušenia, ktoré im na súdoch začne prinášať elektronizácia justície.

13.01.2014 15:06
debata (5)

Väčšina kľúčových projektov v tejto oblasti sa preklopí z fázy verejného obstarávania do ich realizácie na súdoch. Na všetkých súdoch sa už budú nahrávať súdne pojednávania, čo zabezpečí maximálnu transparentnosť.

„Na súdoch v Bratislavskom kraji budú pilotne spustené skenovacie pracoviska na elektronizáciu dokumentov z papierovej podoby,“ dodal minister spravodlivosti Tomáš Borec. Súdne konanie urýchli predovšetkým elektronický obeh dokumentov, kedy sa výrazne skrátia lehoty na doručovanie, a to najmä medzi inštitúciami.

Ďalej budú pokračovať prípravy projektu Elektronický súdny spis, ktorý má umožniť prísun elektronických dokumentov z rôznych zdrojov, ako aj poskytovanie elektronických dokumentov pre ostatné systémy pri zachovaní vysokého stupňa bezpečnosti. Dôležitou zmenou je zavedenie pravidla, že súdni znalci si povedú denníky výlučne v elektronickej podobe.

Umožní to účinnejšiu kontrolu zo strany ministerstva spravodlivosti, konkrétne kontrolu plynutia času od momentu žiadosti, resp. objednávky na nejaký znalecký úkon, až do momentu registrácie jeho vypracovania. Elektronický denník by mal zároveň ministerstvu poskytnúť celkové informácie o znalcovi a jeho činnosti.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #súdy #Tomáš Borec #elektronizácia