Veľká zmena u praktických lekárov sa začína

Zašitie drobnej rany, ale aj neplánovaný pôrod mimo nemocnice o pár rokov zvládne aj praktický lekár. Ministerstvo zdravotníctva pripravilo zásadné zmeny v učebných osnovách pre všeobecných lekárov.

13.01.2014 20:00 , aktualizované: 14.01.2014 08:00
lekár, operácia, nemocnica, doktor Foto:
Všeobecní lekári si rozšíria aj znalosti z chirurgie.
debata (43)

Tí sa už od septembra na lekárskych fakultách začnú pripravovať na väčšie kompetencie, ako majú dnes. Rozšíria si zručnosti z chirurgie, gynekológie, ale aj z ORL či neurológie.

Výnos ministerstva, ktorý rozširuje študijný odbor všeobecné lekárstvo, by mal platiť od februára a prešiel pripomienkovým konaním. Budú ho môcť využiť už aj dnešní lekári. Stačí, aby sa dovzdelali a v ambulancii môžu ponúkať viac služieb. Napríklad aj vyšetrenie chrbtice, obstrek nervu, výplach uší alebo vyhodnotenie EKG. Doškolenie by malo trvať od jedného mesiaca a viac. Siahnu po ňom zrejme tí, ktorí majú ambulanciu na vidieku a ich pacienti musia za špecialistami dochádzať desiatky kilometrov.

„Ináč sa k tejto problematike stavia lekár, ktorý je tridsať kilometrov od polikliniky, a ináč lekár, ktorého ambulancia sa nachádza hneď vedľa ambulancie chirurga. Sú však aj ďalšie náklady na vybavenie ambulancie, čiže je to komplexnejšia otázka,“ odpovedal prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor na otázku, či vie odhadnúť, koľko lekárov si vzdelanie rozšíri.

Nové služby zatiaľ zdravotné poisťovne uhrádzať nebudú. „Lekári sa musia najskôr naučiť robiť tieto činnosti, až potom príde ďalšia fáza, a to je priznanie kompetencií všeobecným lekárom zákonom, aby im zdravotné poisťovne tieto výkony hradili,“ dodal Pásztor.

Ministerstvo zdravotníctva si od týchto zmien sľubuje zatraktívnenie tohto odboru mladým študentom a zastavenie poklesu počtu všeobecných lekárov.

Dekan Lekárskej fakulty v Bratislave Peter Labaš hovorí, že čím viac bude všeobecný lekár vedieť, tým viac budú pacienti spokojní. „Konečne sa vraciame do tých časov, kedy všeobecný lekár bol lekárom a opäť bude. Sme všetkými desiatimi za to, aby mohli šiť drobné rany, odrodiť či vypláchnuť ucho, a medici sa to už teraz učia na fakulte, len zmeny po roku 1989 urobili zo všeobecných lekárov úradníkov,“ konštatuje Labaš a dodáva, že lekárska fakulta je schopná okamžite zabezpečiť dovzdelávanie všeobecných lekárov vo všetkých odboroch, ktoré určí ministerstvo zdravotníctva.

Asociácia súkromných lekárov už dlhší čas bojuje za to, aby všeobecní lekári mali vyššie právomoci a robili viac úkonov. Prezident Pázstor tvrdí, že tento materiál je len príprava na to, aby medici, ktorí skončia školu, ich mohli aj vykonávať. „Momentálne je situácia taká, že ak by teraz lekár s praxou chcel napríklad zošívať rany a aj by sa to napríklad doučil, nikto mu to nezaplatí,“ uvádza Pásztor a dodáva, že okamžite po nejakom dovzdelávaní vznikne otázka reformy financovania.

Väčšie právomoci si prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Peter Makara predstavuje len ako možnosť a nie ako povinnosť pre všetky ambulancie. „Nemôžu byť všetky tieto kompetencie povinnosťou, pretože nie každý lekár to bude môcť robiť. Prístrojové vybavenie je drahé. Napríklad už dnes môže všeobecný lekár vypísať odporúčanie na mamografické vyšetrenie, ale robiť gynekologické prehliadky, tak to si teraz neviem predstaviť,“ podotkol Makara. Podobne je to aj pri chirurgických zásahoch. „Sú medzi nami aj chirurgovia, ale sú aj lekári, ktorí nešili aj tridsať rokov a ani nechcú šiť,“ zhodnotil prezident spoločnosti.

Gynekologička Marianna Šestinová si myslí, že na Slovensku ešte nie sme na to pripravení, aby všeobecný lekár mohol vykonávať gynekologické prehliadky. „V západnej Európe je to bežný štandard, všeobecný lekár robí aj tehotenskú poradňu a mnohé ďalšie úkony, ale u nás sme ešte nedospeli k tomu, a tak si myslím, že si na to všeobecní lekári netrúfnu,“ tvrdí Šestinová a dodáva, že ide o krok späť v gynekologickej starostlivosti. „Ak by to išlo týmto smerom, tak gynekológ na Západe ako prvý kontakt neexistuje,“ dodáva.

Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco nie je nadšený z predstavy, že by niektoré úkony špecialistov mali robiť všeobecní lekári. „O dvadsať percent majú klesnúť súčasné výkony špecialistov, ktoré majú nahradiť všeobecní lekári, to nie je dobrý vývoj do budúcnosti,“ ukončil Janco.

Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti vyhodnocuje pripomienky k materiálu. Ani jedno ministerstvo či zdravotnícka organizácia ho neodmietli.

Čo by mali o pár rokov vedieť všeobecní lekári

  • vykonať malé chirurgické výkony, odstránenie stehov
  • ošetrovať chronické kožné lézie (napríklad dekubity, vredy predkolenia a iné chronické rany)
  • manuálne vyšetriť prsníky
  • v akútnych prípadoch viesť pôrod mimo nemocnice
  • zaviesť močový katéter u ženy a muža v nekomplikovaných prípadoch
  • vykonať funkčné vyšetrenie chrbtice
  • aplikovať obstrek nervu
  • vykonať výplach vonkajšieho zvukovodu
  • identifikovať drogové a iné závislosti
  • zabezpečiť starostlivosť o onkologického a umierajúceho pacienta

Pozn. vybraté činnosti

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #lekári #praktický lekár #učebné obnovy