Prezidentské stretnutie bolo o únii, Ukrajine aj o darčekoch

Štyria bývalí a jeden súčasný prezident v utorok v Košiciach diskutovali o vzťahoch v Európskej únii a situácii na Ukrajine. Po zhodnotení medzinárodnej situácie si dopriali exkluzívny obed v hoteli Double Tree by Hilton a večer sa už tešili na operu Carmen v Štátnom divadle.

14.01.2014 09:15 , aktualizované: 14:41
Rudolf Schuster, Heinz Fischer Foto: ,
Sprava: Exprezident SR Rudolf Schuster a bývalý prezident Rakúska Heinz Fischer počas privítania pri príležitosti medzinárodného sympózia Európska únia a svet, ktoré inicioval Rudolf Schuster.
debata (35)

Politici prišli na východ Slovenska na pozvanie exprezidenta SR Rudolfa Schustera. Ten pri príležitosti svojho okrúhleho jubilea 80 rokov zorganizoval sympózium na tému Európska únia a svet. Bývalé hlavy Slovenska, Poľska, Rumunska, Ukrajiny a terajší prezident Rakúska sa zhodli na tom, že Európa by sa nemala uzatvárať do seba a viac by mala komunikovať s okolitým svetom.

„Bavili sme sa aj o Ukrajine. Myslím si, že tu bolo veľa chýb zo strany Európskej únie, ktorá precenila svoje videnie Ukrajiny z krátkodobého hľadiska. Ale hlavná vina bola na strane Ukrajiny. Navyše ekonomická situácia je tam hádam najhoršia zo všetkých postsovietskych krajín,“ povedal po spoločnom rokovaní bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma. Dodal, že platí spoločné vyhlásenie zo sympózia o tom, že pre Ukrajinu je najlepšia proeurópska cesta.

Exprezident SR Rudolf Schuster (uprostred)... Foto: SITA, Ivan Fleischer
Rudolf Schuster, Alexander Kwasniewski, Leonid Kučma Exprezident SR Rudolf Schuster (uprostred) inicioval medzinárodné sympózium Európska únia a svet. Pozvanie prijali Leonid Kučma (Ukrajina, druhý zľava), (Poľsko, vpravo), Emil Constantinescu (Rumunsko, druhý sprava) a Heinz Fischer (Rakúsko, tretí zľava). Prvý zľava je primátor mesta Koššice Richard Rašši.

„Prv, ako sa Ukrajina vydá nejakým smerom, musí stáť na vlastných nohách. Naše problémy nikto za nás nevyrieši, ani krátkodobé pôžičky,“ dodal Kučma. Zo starej radnice sa potom štátnici premiestnili ho hotela Double Tree by Hilton na obed. Šéfkuchár Marko Brezina, ktorý, ako priznal, ešte nevaril pre toľkých prezidentov, im pripravil zaujímavé menu. Paštétu z foie gras s figou, polievku consommé z dvoch druhov mäsa a zeleniny a hlavným chodom bol zubáč so sušenou šunkou, šošovicou a zeleninovým pyré. Ako zákusok dostali gaštanové kopčeky. K jedlu podávali kvalitné slovenské vína.

Slovenský exprezident prezradil, prečo pozval práve týchto hostí. „Pán prezident Fischer ma ešte ako predseda rakúskeho parlamentu prijal, keď som bol primátorom Košíc a veľmi dôležitú úlohu zohral v Innsbrucku, kde som sa druhýkrát narodil. Bývalý poľský prezident Kwasniewski ma zblížil s ostatnými prezidentmi USA a bol naším veľkým podporovateľom pri vstupe do Európskej únie. Pán exprezident Rumunska Constantinescu bol tiež so mnou v kontakte, podobne, ako Leonid Kučma. Vtedy bola dobrá spolupráca medzi Ukrajinou a Slovenskom. Postupne sa ukazuje, kto bol najlepší ukrajinský prezident. Lebo už sa to dá porovnávať,“ zhodnotil Schuster.

Prezradil tiež, že cesta rakúskeho prezidenta do Košíc nebola v utorok jednoduchá. „Heinz Fischer mal problémy so súkromným vrtuľníkom. Povedal som mu, nech letí pravidelnou linkou Viedeň – Košice, veď je to rakúska linka. Keď sa chce so mnou stretnúť, musí tak urobiť teraz, lebo deväťdesiatky sa už možno nedožijem,“ povedal náš exprezident.

Na stretnutí nakoniec chýbal chorvátsky exprezident Stjepan Mesič, ktorý sa ospravedlnil pre chorobu, rovnako ako český prezident Miloš Zeman. „On nechcel prísť o paličke. No sľúbil, že si príde pozrieť letecké múzeum a vravel, že si príde pozrieť modely. No ja som mu povedal, že to nie sú modely, ale funkčné lietadlá. Keby sme Čechom vyhlásili vojnu, tak by len pozerali, ako lietajú,“ zažartoval Schuster. Zároveň prezradil, že do leteckého múzea pribudne ďalšie lietadlo od maďarského premiéra Viktora Orbána. Je to Iľjušin IL-18. „Ale naša armáda ho nevie previezť vcelku, takže ho musíme prevážať postupne. Niektoré časti sú už tu, ale treba doriešiť prevoz trupu,“ vysvetlil slovenský exprezident.

Všetkých vzácnych hostí, ktorí Schusterovi blahoželali k životnému jubileu, obdaroval svojou knihou. V stredu si spolu s Orbánom, ktorý do Košíc priletel v utorok večer, pozrú letecké múzeum a múzeum kinematografie v neďalekom Medzeve.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili autorským príspevkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Košice #Dzurinda #Rudolf Schuster