Pri jazde v protismere asistoval alkohol

Vodič z Partizánskeho, ktorý v protismere na R1 spôsobil smrteľnú nehodu, mal v krvi alkohol. Potvrdil to policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

14.01.2014 14:13 , aktualizované: 15.01.2014 08:56
debata (21)

„Podľa predbežných výsledkov mu zistili 1,77 promile,“ uviedol. Štyridsaťročný vodič sa tak pridal k tisíckam opitých vodičov, ktorí každoročne sadajú za volant napriek prísnejším trestom. Vlani hliadky zastavili takmer šesťtisíc vodičov pod vplyvom alkoholu.

Partizánčan išiel v protismere minulú stredu. Na rýchlostnej ceste medzi Trnavou a Nitrou ho na zlý smer upozorňovali vodiči blikaním. Na žiadne signály nereagoval a podľa výpovedí svedkov sa ďalej rútil rýchlosťou viac ako 130 kilometrov za hodinu. Nezastavila ho ani zrážka s autom. Ďalší náraz bol však smrteľný. Vodič zabil nielen seba, ale aj 60-ročného šoféra nabúraného auta.

Promile v krvi podľa dopravnej psychologičky naznačuje, že nedokázal správne vyhodnotiť situáciu. „Vodiči s takýmto množstvom alkoholu v krvi majú výrazne narušené vnímanie a nie sú takí sústredení na jazdu. Majú problém spracovať informácie, sú trúfalejší a ich jazda je agresívnejšia,“ hovorí dopravná psychologička Elena Pipíšková. Podľa jej slov síce registrujú dopravné značky, ich zmysel si však nemusia uvedomiť. Majú narušenú koordináciu pohybov, obsluha auta je preto „hrubá“. „Vodič mohol prehliadnuť, že je v protismere. Ak si to aj uvedomil, práve opitosť spôsobila, že zle reagoval. Snažil sa čo najrýchlejšie uniknúť, ale nesprávnym smerom,“ dopĺňa Pipíšková.

Podľa dopravných analytikov sa vodiči v prípade odbočenia do protismeru snažia otočiť, opatrne nájsť výjazd alebo zastanú so zapnutými výstražnými svetlami. Aj preto ich rýchlosť jazdy šoféra zaskočila. „Vodič asi nevenoval dostatočnú pozornosť riadeniu. Alebo bol hazardérom, ktorý sa napríklad stavil s kamarátmi, že prejde nejaký úsek v protismere,“ povedal krátko po nehode dopravný analytik Jozef Drahovský. Úmyselný vjazd do protismeru pripúšťa aj Pipíšková.

„Pri tom promile v krvi sa mohlo stať, že by prehliadol dopravné značenie. Prvotná otázka však je, či sa do protismeru dostal omylom alebo naschvál,“ hovorí. To, kde sa vodič zle napojil a ako dlho išiel v protismere, stále vyšetruje polícia.

Alkohol na cestách je pritom na Slovensku stále veľkým problémom. Každá deviata nehoda bola vlani zapríčinená opitým vodičom. Za prvých jedenásť mesiacov minulého roka zomrelo pri nehodách, kde asistoval alkohol, 20 ľudí, ďalších 120 utrpelo ťažké zranenia. Policajné hliadky prichytili celkovo 5 760 vodičov pod vplyvom alkoholu.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #autonehoda #R1 #rýchlocesta #jazda v protismere