Náčelníka generálneho štábu Vojteka údajne nahradí Milan Maxim

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek vo svojej funkcii údajne končí. Podľa neoficiálnych informácií denníka Pravda ho v stredu odvolajú. Vojtekovým nástupcom sa vraj stane Milan Maxim.

14.01.2014 20:46
Peter Vojtek, náčelník Generálneho štábu... Foto:
Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek.
debata (8)

Dôvodom mali byť údajné nezhody so šéfom rezortu, ministrom obrany Martinom Glváčom. „Moja komunikácia s ministrom obrany vždy bola a aj je veľmi korektná, a preto ma zverejnené informácie zaskočili. V súčasnosti sa sústreďujem na realizáciu plánov nadchádzajúceho výcvikového roka, ktorý je pred nami. Vyžaduje si to z mojej strany plné sústredenie a nasadenie, preto moje aktivity sústreďujem hlavne týmto smerom. Výkon mojej funkcie je náročný, napriek tomu vo funkcii mienim zotrvať, kým mi to zdravotný stav bude dovoľovať,“ povedal Vojtek ešte v decembri pre Pravdu. Vo svojej funkcii je od decembra 2011.

Milan Maxim, ktorý by mal byť podľa zdroja Pravdy novým náčelníkom generálneho štábu, pochádza z Michaloviec. Vyštudoval Vysokú vojenskú školu pozemného vojska vo Vyškove. Počas svojej kariéry zastával rôzne posty, napríklad veliteľa pozemných síl OS SR, náčelníka štábu logistiky – Generálneho štábu OS SR, či veliteľa síl výcviku a podpory OS SR.

Náčelníka Generálneho štábu vymenúva do funkcie prezident na návrh vlády na štvorročné obdobie. Najvyšší veliteľ armády vydáva vojenské rozkazy a plánuje vojenské operácie. Náčelník velí aj slovenským vojakom, ktorí pôsobia v rámci medzinárodných spoločenstiev v zahraničných misiách.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Vojtek #náčelník generálneho štábu #Milan Maxim