Zászlós: Kasíno určite v Metropolise nebude

Pri bratislavskej časti Jarovce má v priebehu štyroch rokov vyrásť akvapark, kongresové centrum a viacúčelová aréna.

15.01.2014 12:00 , aktualizované: 15:50
Gábor Zászlós Foto: ,
Gábor Zászlós hovorí, že najskôr postavia akvapark a po ňom kongresové centrum a viacúčelovú halu.
debata (11)

Za investíciou za 1,5 miliardy eur, ktorá prinesie ľuďom 330 pracovných miest, stojí akciovka Hervex, ktorá je dcérskou spoločnosťou TriGranit. Projekt Metropolis mesto Bratislava pred tromi rokmi zamietlo, pretože jeho súčasťou malo byť najväčšie kasíno v strednej Európe. V stredu 15. januára vláda schválila osvedčenie o významnej investícii pre 1. etapu tohto projektu. Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik v reakcii na rozhodnutie vlády ešte pripomenul, že z pohľadu Bratislavy je veľmi dôležité, aby sa pri vyhlasovaní významnej investície a následnom konaní rešpektoval územný plán mesta. „A toto tá investícia rešpektuje,“ poznamenal Ftáčnik. V rozhovore pre Pravdu šéf predstavenstva spoločnosti TriGranit Gábor Zászlós vylučuje, že v komplexe by mohlo niekedy v budúcnosti sídliť sporné megakasíno.

Prečo ste sa rozhodli namiesto megakasína vybudovať akvapark?
V hlavnom meste absentuje akvapark aj moderné kongresové centrum. Viem, že k dispozícii je len stará Incheba, ktorá už nevyhovuje moderným komunikačným podmienkam. To, čo nás motivovalo pri príprave prvej fázy projektu, keď sme prehodnocovali situáciu, bol však akvapark. Vieme, že Bratislavčania chodia do Senca, ale navštevujú najmä Maďarsko, kde tieto služby využívajú. Je ťažko pochopiteľné, že zatiaľ sa toho nikto neujal, keďže je tu takmer pol milióna obyvateľov, a to nehovorím o prímestských aglomeráciách.

V Metropolise bude okrem akvaparku aj kongresové centrum a viacúčelová hala. V akom poradí sa bude stavať?
Presne v tomto poradí by sme radi pripravili naštartovanie výstavby jednotlivých zariadení.

Nemôže sa z haly v budúcnosti stať megakasíno?
Môžem to absolútne vylúčiť. Už len z povahy veci a z technických príčin je nezmysel, aby sa multifunkčná aréna zo dňa deň či z noci na ráno prestavovala na kasíno. Hala by mala poskytovať priestory pre rôzne športové podujatia a organizovanie veľkých koncertov.

Môžete definitívne vylúčiť, že kasíno nebude súčasťou Metropolisu?
Za našu spoločnosť áno.

Územie chcete neskôr rozvíjať do podoby veľkého zábavného parku, aké fungujú v Amerike. Na koľko etáp bude rozdelená celá výstavba? Predpokladám, že projekt bude ako systém lega, bude sa skladať postupne. V tejto chvíli sa zameriavame len na prvú etapu. Treba povedať, že nejde o projekt na jeden či tri roky. Bude to projekt na viacero rokov, bude sa rozvíjať.

Koľko pracovných miest vďaka nemu vznikne?
Už v prvej etape, len počas výstavby, pôjde o stovky pracovných miest. Keď skončíme prvú etapu, bude sa dať hovoriť o prevádzkovaní komplexu, kde budú potrebné nové pracovné sily. Keď s sa bavíme o komplexe ako o celku, predpokladáme päť- až deväťtisíc pracovných miest.

Na vládu ste podali žiadosť o vydanie osvedčenia o významnej investícii. Čo si od nej sľubujete?
Od osvedčenia si sľubujem odbúravanie byrokracie. Keďže povoľovací proces by mal byť v štátnej správe, predpokladáme, že nedôjde k rôznym výhradám formálneho charakteru, ktoré sme zažili v minulosti. Osvedčenie by malo zabezpečiť aj to, že proces sa bude podľa potreby postupne posudzovať pružne a hlavne v zákonných lehotách.

Nežiadate o osvedčenie len preto, aby ste obišli samosprávy?
To je vylúčené. Spĺňame kritériá zákona o významných investíciách, a preto sme požiadali o vydanie osvedčenia. Áno, časť povoľovacieho procesu, čiže územné rozhodnutie a stavebné povolenie, prechádza na štátnu správu. Na druhej strane je nezmysel, ak si niekto myslí, že samospráva sa dá obísť, ak v danej lokalite chceme investovať. Musíme konať aj v súlade s územným plánom. Okrem toho sa viažeme k samospráve tisíckami ďalších nitiek. Zahŕňajú miestne poplatky, miestne dane a napokon samosprávy majú v rukách významný nástroj, čo sú všeobecne záväzné nariadenia. Samospráva má regulačnú funkciu, čiže každý investor, ktorý do lokality príde, by mal so samosprávou komunikovať a my sme tak urobili. Sme v kontakte so starostom Jaroviec aj s primátorom Bratislavy.

Územný plán Bratislavy teda povoľuje stavbu v katastri Rusoviec pre prvú etapu?
Áno, konáme v súlade s územným plánom.

Pripravujete aj projekt Nové centrum v Košiciach. Aj tu sa budete uchádzať o osvedčenie významnej investície?
Keďže v tejto chvíli v Košiciach nedisponujeme pozemkom a čakáme na súťaž, bolo by predčasné sa k tomu detailne vyjadriť.

Ak osvedčenie získate, zaručí vám to nejakú finančnú podporu štátu?
Nie. To sú dve rôzne právne úpravy. To sa neviaže k dotáciám. Zákon hovorí, že ak spĺňate kritériá, ktoré sú stanovené, dostanete osvedčenie významného investora. Nemá to žiadne právne prepojenie na otázku riešenia prípadných dotácií.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Jarovce #kasíno #Gábor Zászlós