Náčelník generálneho štábu Peter Vojtek: Pokračujem v práci

Šéf rezortu obrany Martin Glváč (Smer) odmietol medializované informácie o možnom odchode Petra Vojteka z čela armády. Ten denníku Pravda v krátkom rozhovore povedal, že "normálne pracuje, pokračuje" a že také vážne rozhodnutie by sa médiá včas dozvedeli.

15.01.2014 14:19 , aktualizované: 16.01.2014 08:58
Peter Vojtek, náčelník Generálneho štábu... Foto:
Peter Vojtek.
debata (35)

„V danom čase nie je toto téma, pýtajte sa tých, ktorí to zverejnili,“ povedal po dnešnom rokovaní vlády Glváč. Minister dodal, že ak by došlo k akémukoľvek personálnemu rozhodnutiu na významnom poste v rezorte obrany, hneď by o tom informoval prostredníctvom novinárov verejnosť. „Ja od nástupu do funkcie razím teóriu alebo aj prax, že keď prichádza k takýmto zásadným zmenám, vždy sa postavím pred novinárov, oznámim dôvody a určite aj kompetentná osoba by bola prítomná, aby sa k takýmto otázkam vyjadrila,“ povedal minister.

Vojtek velí generálnemu štábu od decembra 2011. Podľa diplomatického zdroja z členského štátu NATO sa o zotrvaní Vojteka vo funkcii ešte rokuje. Odklad jeho odchodu z postu náčelníka ozbrojených síl mohlo spôsobiť práve medializovanie informácie, že na poste končí.

Portál Pravda.sk priniesol informáciu, že náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek vo svojej funkcii údajne končí, odvolávať ho mali v stredu 15. januára. Vojtekovým nástupcom by sa údajne mohol stať Milan Maxim. V decembri o možnom odchode Vojteka z funkcie písali najprv Hospodárske noviny a potom aj Pravda, dôvodom mali byť údajné nezhody so šéfom rezortu, ministrom obrany Martinom Glváčom.

„Dnes som určite nemal byť z funkcie odvolaný. Normálne pracujem, pokračujem a takéto vážne rozhodnutie by ste sa určite včas dozvedeli,“ odpovedal dnes denníku Pravda Vojtek.

Pravda sa pokúšala kontaktovať aj jeho údajného nástupcu Milana Maxima. Ten do uzávierky nereagoval. Maxim pochádza z Michaloviec a vyštudoval Vysokú školu pozemného vojska vo Vyškove. Počas svojej kariéry bol veliteľom pozemných síl, náčelníkom štábu logistiky Generálneho štábu Ozbrojených síl či veliteľom výcviku a podpory. V súčasnosti pôsobí na veľvyslanectve Slovenskej republiky v Prahe ako pridelenec obrany.

Vyjadrenie náčelníka GŠ OS Petra Vojteka

Môžete sa vyjadriť k informácií, že ste mali byť dnes odvolaný z postu náčelníka Generálneho štábu Ozborejných síl?
Počuli ste aj vyjadrenia, ktoré sa dávali oficiálne z nášho tlačového. Dnes som určite nemal byť z funkcie odvolaný. Normálne pracujem, pokračujem a takéto vážne rozhodnutie by ste sa určite včas dozvedeli.

Zotrváte teda na poste celé funkčné obdobie?
Ďalej k tomu nič iné nepoviem. Hovorím ešte raz, že v prípade, že sa niečo bude diať alebo by sa niečo dialo, tak sa to určite dozviete. Netreba riešiť takéto špekulácie a konšpirácie. Je zvykom, že keď sa dejú vážne zmeny, normálne sa to oznámi.

Nie je pravda, že vaším nástupcom, ak by sa to niekedy udialo, by mal byť Milan Maxim?
To nie je v mojej kompetencii, o tom rozhoduje prezident a minister a ostatní.

Nie je to teda pravda?
Ja nehovorím, že to nie je pravda. Hovorím, že menovať ho do funkcie nie je v mojej kompetencii.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Glváč #Peter Vojtek