Ochranu detí pred násilím bude koordinovať národné stredisko

Stratégia na ochranu detí pred násilím, ktorou sa na rokovaní zaoberala vláda, počíta so zriadením špeciálneho národného strediska.

15.01.2014 15:25
Ján Richter,  Zákonník práce, minister práce Foto: ,
Minister práce Ján Richter.
debata (5)

Materiál z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny sa najskôr stretol s nesúhlasom ministerstva financií. To hovorilo, že rezort práce nemôže dostať viac peňazí, ako mu limituje rozpočet verejnej správy na roky 2014 až 2016. Na rokovaní sa podarilo spor odstrániť presunom tabuľkových miest.

Predložený materiál berie do úvahy troch nových zamestnancov rezortu práce. Počíta tak so zvýšením osobných výdavkov v roku 2014 o 62 839 eur. V rokoch 2015 a 2016 to je viac o 91 309 eur každoročne. Rezort financií v zásadnej pripomienke, ktorú sa na rozporovom konaní nepodarilo odstrániť, žiadalo, aby si úlohy vyplývajúce z materiálu zabezpečilo ministerstvo práce pomocou limitov daných v schválenom rozpočte. Rezorty sa napokon dohodli. Ako po rokovaní vlády povedal minister práce Ján Richter, ostatných presvedčil argumentom, že sfunkčnenie stratégie nie je záležitosťou len jeho rezortu. Štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini doplnil, že tri nové miesta pre stredisko vzniknú na úkor iného ministerstva. „Dôjde k presunu troch tabuliek na ministerstvo práce, s tým ale, že nenarastie celkový počet pracovníkov štátnej správy,“ povedal.

Pracovné skupiny posudzovali, ako zarámcovať riešenie násilia páchaného na deťoch. Medzi možnosťami sa vyskytli samostatný splnomocnenec, samostatný poradný orgán vlády alebo aj ústredný orgán. Ako reálne riešenie vo finále navrhli samostatný špecializovaný organizačný útvar – Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch. Vďaka stredisku sa budú pravidelne konať metodické porady s účasťou všetkých dotknutých rezortov. Riešiť sa na nich bude aj to, ako predísť otrasným prípadom týrania a zneužívanie detí, vysvetlil Richter a doplnil, že plánuje ešte zriadiť „nejaký orgán, aby pravidelne, možno raz mesačne, sa ľudia z jednotlivých rezortov, ktorí budú zodpovední za realizáciu stratégie vo svojich rezortoch, schádzali, vyhodnotili to predchádzajúce obdobie a na základe toho prijímali nejaké konkrétnejšie materiály“.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #násilie #Richter #ministerstvo práce a sociálnych vecí #Národné koordinačné stredisko