Polícia obvinila strelca zo zlatníctva

Pri streľbe v centre Bratislavy, pri ktorej zomrel majiteľ zlatníctva, nemuselo ísť iba o lúpež. Svedčí o tom výzbroj páchateľa.

15.01.2014 16:53 , aktualizované: 20:33
Obchodná ulica, zlatníctvo Foto: ,
Obchodná ulica v Bratislave, kde došlo k tragickému prepadnutiu zlatníctva.
debata (19)

Ten samopalom smrteľne postrelil majiteľa a zranil jeho manželku. Podľa bezpečnostného experta tento typ zbrane nepoužívajú tí, ktorí chcú len lúpiť. Polícia už obvinila strelca, 52-ročného Jána z okresu Nové Mesto nad Váhom.

Do malého zlatníctva v najfrekvento­vanejšej časti Bratislavy vošiel v utorok podvečer muž so samopalom. Pri potýčke s ním zomrel majiteľ obchodu Tagvor S. (66), jeho o tri roky mladšia manželka bola zranená. Zranenie utrpel aj útočník. Polícia obvinila 52-ročného Jána z okresu Nové Mesto nad Váhom z obzvlášť závažného zločinu lúpeže a zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Hrozí mu 15 rokov väzenia. „Ide o muža, ktorý už bol v minulosti za obdobnú trestnú činnosť právoplatne odsúdený,“ povedala bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová. Polícia potvrdila, že išlo o samopal typu 61.

Bezpečnostný expert Juraj Zábojník si myslí, že muž si mohol prísť do zlatníctva vybavovať účty. „Ak sa človek, ktorý potrebuje peniaze, rozhodne pre lúpež, skôr sa zameria na banku, kde dostane hotovosť. Vyberá si tiež menej frekventované miesto. Navyše zohnať samopal nie je jednoduché, škorpión 61 nie je najlacnejší na trhu, stojí približne okolo dvetisíc eur,“ vysvetlil Zábojník.

Samopal vzor 61 bol podľa Zábojníka vo výzbroji polície ešte pred 25 rokmi. „V 90. rokoch vykradli z policajných zložiek stovku týchto zbraní. S touto krádežou boli spájané najslávnejšie hornonitrianske mafiánske klany a tých samopalov je ešte stále veľa v obehu, s mnohými sa už v minulosti vykonala rôzna trestná činnosť,“ dodal expert.

Pri každej trestnej činnosti polícia pracuje s niekoľkými verziami a jednou z nich podľa Zábojníka bude aj vybavovanie účtov. Policajti budú zisťovať aj to, či páchateľ je narušený človek, alebo či za ním stojí organizovaný zločin, prípadne či išlo o klasickú lúpež. Manželku Tagvora S. ktorá mala postrelené bedrá a úraz hlavy, ešte v utorok večer operovali. Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Martiny Lidinskej je v stabilizovanom stave. V nemocnici so zlomeninou nohy mal skončiť aj páchateľ. „Muž, ktorý bol hospitalizovaný na Kramároch, je tiež v stabilizovanom stave, jeho zranenie si nevyžiadalo operačný zákrok,“ povedala Lidinská. Podľa neoficiálnych informácii by ho mali previezť do väzenskej nemocnice v Trenčíne.

Rodina zlatníka prišla z Arménska na Slovensko ešte pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Zlatníctvo na Obchodnej ulici si otvoril Tagvor s manželkou pred desiatimi rokmi. Dvaja synovia majú vlastné zlatníctva v iných častiach Bratislavy. Spolu majú ešte dcéru.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #prepad #zbraň #zlatníctvo