Aktivisti nevzdali boj o parkovanie zadarmo

Spoplatnenie parkovísk pred nemocnicami je na Slovensku stále témou číslo jeden. Kým v Dunajskej Strede chcú pre spornú zmluvu odvolávať primátora, v Bratislave napadli celú zmluvu.

16.01.2014 13:05 , aktualizované: 17.01.2014 09:20
parkovisko, parkovanie, nemocnica Antolská Foto: ,
Bezplatné parkovanie pred nemocnicou v Petržalke je už minulosťou.
debata (13)

Občianski aktivisti poukazujú na to, že firma, ktorá od začiatku decembra spoplatnila parkovisko pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda, klamala mesto, keď sľubovala, že nechá voľných 100 parkovacích miest pre zamestnancov. Dnes sa v tomto priestore podľa aktivistov otáčajú kamióny a parkovať tam nie je možné. „Predložili dokumentáciu, kde je fiktívnych sto parkovacích miest. Zavádzali mesto, pretože to rozhodovalo na základe domnienky, že tam bude môcť zaparkovať sto zamestnancov,“ uviedol podpredseda Lekárskeho odborového združenia Miroslav Mendel.

Aktivisti z viacerých občianskych združení preto žiadajú zrušenie koncesnej zmluvy na prenájom parkovísk. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská má podľa nich vytvoriť pracovnú skupinu a podať žalobu na určenie neplatnosti nájomnej zmluvy. Nemocnica tvrdí, že zmluvu vypovedať nemôže, ináč by musela ako pokutu zaplatiť zmarený zisk plus milión eur. Jej vedenie rokuje s prevádzkovateľom parkoviska o úľavách na parkovnom pre zamestnancov a vybrané skupiny pacientov. Bežné parkovné je 1 euro za hodinu.

O parkovaní pred nemocnicou sa v týchto dňoch rozhoduje aj v Dunajskej Strede. Občianski aktivisti tu zbierajú podpisy na vyhlásenie referenda, keďže chcú odvolať primátora Zoltána Hájosa. Vyčítajú mu najmä podpis rozhodcovskej doložky k zmluve s parkovacou spoločnosťou. Na základe nej sa podľa nich nebude dať so zmluvou vôbec hýbať. Poslanec Národnej rady József Nagy (Most-Híd) tvrdí, že výber firmy bol zmanipulovaný, keďže k spoplatneniu parkoviska došlo bez verejnej súťaže.

Primátor Zoltán Hájos obvinenia Nagya odmieta a považuje ich za politikárčenie. Hájos nerozumie, prečo by mal ako primátor skončiť. Predstavenstvo nemocnice, ktorého je členom, potrebovalo riešiť situáciu s parkovaním. „Nemocnica si to nemohla dovoliť, potrebovala partnera. Jeden bol ochotný zainvestovať a bol to Vinci Park Services Slovakia. Bolo to riešené v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní,“ uviedol pre Pravdu Hájos. Podľa neho nebola iná možnosť. „Keďže som ako primátor mal záujem o to, aby sa pred nemocnicou parkovalo zadarmo, odstúpil som z funkcie člena predstavenstva nemocnice,“ hovorí Hájos.

Výsledkom tejto zmluvy bolo spoplatnenie parkovacích miest pred dunajskostredskou nemocnicou sumou 50 centov za hodinu. „Podľa mojich informácií by sa od 1. februára mal zmeniť harmonogram platenia. Prvá polhodina by mala byť zadarmo a okrem toho od 16. do 6. hodiny ráno by sa mala bez ohľadu na dĺžku parkovania platiť jednotná taxa 50 centov,“ spresnil Hájos.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Petržalka #parkovanie #Ružinov #UNB