Školy dostanú 1800 počítačov, majú zlepšiť podmienky pre testovanie

Približne 400 základným a stredným školám pomôže zlepšiť technické podmienky pre elektronické testovanie žiakov asi 1800 nových počítačov. Informovala manažérka publicity projektu Mária Grebeňová-Laczová.

17.01.2014 08:00
počítač, deti, internet, Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Techniku dostanú školy zapojené do projektu financovaného prevažne z eurofondov s názvom Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania. Ten realizuje Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM).

Prideleniu počítačov predchádzal v roku 2013 prieskum pripravenosti škôl na elektronické testovanie a podpis zmluvy o spolupráci medzi NÚCEM a školou. Školy získajú počítače od ústavu bezodplatným prevodom do svojho majetku so súhlasom ministerstva školstva.

Počítače sme v prvom rade doplnili do 162 certifikačných základných a stredných škôl. Na certifikačných školách, ktorých plánujeme v rámci celého Slovenska vybudovať asi 500, sa bude realizovať online maturita alebo online Testovanie 9. Potrebujeme, aby každá z certifikačných škôl mala minimálne 21 kvalitných testovacích staníc, spresnila riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská. Certifikačné základné a stredné školy sú tie, ktoré zvládnu organizáciu elektronického testovania vo veľkom rozsahu. Aj ich počet žiakov vyhovuje pedagogickému výskumu, ktorý prebieha v národnom projekte. Zameraný je na zvyšovanie kvality škôl.

V školách s necertifikačným statusom sa v rámci projektu budú uskutočňovať školské a učiteľské elektronické testovania. NÚCEM zabezpečí 800 počítačov do celkovo 235 takýchto škôl.

Počítače dostanú aj školy v Bratislavskom kraji, ktorý má obmedzené možnosti čerpania eurofondov. Celkom pôjde na 18 základných a 15 stredných škôl v bratislavskom regióne 163 počítačov. Najviac dostane napríklad Základná škola J. G. Tajovského v Senci, Stredná odborná škola na Račianskej ulici či Základná škola s materskou školou Za kasárňou v hlavnom meste.

Hlavným cieľom projektu v hodnote viac ako 28 miliónov eur je okrem vzniku databázy 30.000 úloh a 150 testov zo všeobecnovzde­lávacích predmetov aj vytvorenie podmienok, aby sa do elektronického testovania potupne zapojili všetky školy na Slovensku. Do národného projektu sa už zapojilo takmer 1660 plno organizovaných škôl na Slovensku.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #školy #výučba #elektronické testovanie