Za pol roka štyri úrazy na stavbe mostov pri Martine

Muž, ktorý v stredu spadol z rozostavaného diaľničného mosta pri Turčianskych Kľačanoch, leží na chirurgickej klinike Univerzitnej nemocnice Martin. Jeho stav je podľa hovorkyne nemocnice Kataríny Kapustovej stabilizovaný. Príčinami úrazu sa už zaoberá Inšpektorát práce v Žiline.

17.01.2014 12:00
most, martin, diaľnica, výstavba, Foto: ,
Z diaľničného mosta, ktorý sa stavia pri Turčianskych Kľačanoch, spadol už druhý robotník, obaja sa ťažko zranili.
debata (3)

Zranený 47-ročný muž pracuje pre spoločnosť Váhostav od roku 2005. V stredu okolo pol druhej popoludní spadol z výšky 8 metrov, kde pracoval s betónovacím vozíkom. Inšpektorát práce prešetruje, či pád nastal pre chybu materiálu, alebo je za nešťastím nedostatočná organizácia bezpečnosti pri práci.

Na stavbe 16,5-kilometrového úseku diaľnice Dubná Skala – Turany ide za posledného pol roka už o štvrtý pracovný úraz po páde z výšky.

Vlani 1. októbra spadol asi z 15 metrov 20-ročný muž, keď prehadzoval elektrický kábel na moste. Malo sa pod ním prelomiť drevené dočasné zábradlie, ktorého sa pridržiaval. Nešťastie sa stalo tiež pri Turčianskych Kľačanoch, v rovnakej lokalite ako stredajší úraz.

Druhý úraz na rozostavanej diaľnici sa stal 4. decembra o pár kilometrov ďalej, pri Dubnej Skale, kde pri prekladaní železobetónovej konštrukcie z 10-metrovej výšky spadol 37-ročný muž a tiež utrpel vážne zranenia.

Ešte v auguste sa zranil pri stavbe diaľnice muž, ku ktorému sa zatiaľ žiadna firma nehlási. Podľa informácií Pravdy mal na stavbe pracovať nelegálne.

Všetky štyri pracovné úrazy prešetruje Inšpektorát práce. Po nešťastiach sa zrejme zvýšia aj kontroly inšpektorov na takýchto pracoviskách. Stavebníctvo je jedným z odvetví, kde sa takéto kontroly zo strany Inšpektorátu práce vykonávajú aj bez ohlásenia.

Úsek diaľnice D1 Dubná Skala  – Turany, ktorého súčasťou je 28 mostov, stavia od roku 2011 spoločnosť Váhostav, dokončený by mal byť tento rok. Pracovné úrazy, všetko pády z výšky, tam pribúdajú najmä za posledné štyri mesiace. Hovorca spoločnosti Tomáš Halán tvrdí, že počet pracovných úrazov na stavbách realizovaných Váhostavom je stabilizovaný a vlani nemali ani jeden, ktorý by bol klasifikovaný ako závažný pracovný úraz.

Zo štyroch zranených pri výstavbe diaľnice pri Martine bol jeden robotník priamo zamestnancom spoločnosti, dvaja pracovali pre dodávateľské firmy. „Spoločnosť Váhostav-SK pravidelne školí svojich zamestnancov o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a rovnaké pokyny dostávajú aj dodávateľské firmy, ktoré o dodržiavaní BOZP informujú a školia svojich zamestnancov,“ povedal Halán. Dodal, že poverení zamestnanci spoločnosti každý deň kontrolujú staveniská. „V prípade zistených nedostatkov zabezpečujú ich okamžité odstránenie. V prípade, že sa stane pracovný úraz, všetci dotknutí zamestnanci sú o jeho príčine informovaní a sú preškolení tak, aby sa v budúcnosti neopakoval,“ tvrdí hovorca Váhostavu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #diaľnice #Martin #Most #úraz