Dánsko zruší na Slovensku ambasádu

Dánske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že na Slovensku už ďalej nebude ambasáda severskej krajiny. Podľa zdrojov denníka Pravda by sa jej činnosť mala skončiť 31. júla 2014.

17.01.2014 12:39
debata (45)

„Rozhodnutie Dánska nás nepríjemne prekvapilo. Slovensko je popri Cypre, Luxembursku, Slovinsku či Švajčiarsku ďalšou krajinou, v ktorej nebude pôsobiť plnohodnotné diplomatické zastúpenie Dánskeho kráľovstva,“ uviedol pre Pravdu hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

"Toto rozhodnutie nás mrzí o to viac, že kvalita politického dialógu, rastúci objem vzájomného obchodu, ktorý v roku 2013 predstavoval takmer 900 miliónov eur, a postavenie Dánska ako 15. najväčšieho investora v SR sú potvrdením intenzívnosti a dynamiky bilaterálnych vzťahov,“ uviedol Gandel.

Dánske rozhodnutie zrušiť niektoré ambasády vyplýva aj z finančných možností, ale viditeľne aj zo súčasného dôrazu na iné, ekonomicky rýchlo sa rozvíjajúce regióny. Kým veľvyslanectvá na Slovensku, v Slovinsku či vo Švajčiarsku končia, Kodaň otvorí nové v Barme, na Filipínach alebo v Nigérii.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #ambasáda