Hupsov šlabikár Lipka si objednalo pre ďalší rok menej škôl

Hupsov šlabikár Lipka, ktorý je známy najmä pre text o rozvedenej rodine, si pre budúci školský rok objednalo o 245 menej škôl.

18.01.2014 14:42
šlabikár, Lipka, škola, prvák, žiak, školstvo Foto: ,
Šlabikár Lipka.
debata (3)

Pre tento rok si túto čítanku pre prváčikov objednalo 1008 škôl, v budúcom roku chce pri práci s ňou pokračovať 763 škôl.

Školy si mohli šlabikáre objednávať pre školský rok 2014/2015 cez edičný portál rezortu školstva do 16. decembra 2013. “V predpokladanom termíne od 12. do 20. februára 2014 si budú môcť školy upraviť počty kusov a typ objednaných učebníc pre prvé ročníky základných škôl podľa počtu zapísaných detí,” informuje hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Počas tohto školského roka požiadalo o výmenu Hupsovho šlabikára Lipka za iný typ 11 škôl ešte začiatkom septembra 2013. “Všetkým školám sme vyhoveli,” uvádza Kaliňák. V tomto školskom roku do škôl poslali 29 572 kusov iných šlabikárov ako Hupsov šlabikár Lipka. Na školský rok 2014/2015 si školy objednali 38 003 kusov iných učebníc pre prvákov ako spomínanú Lipku.

Šabikár spôsobil rozruch najmä pre text o neúplnej rodine. Ten sa objavil pri precvičovaní písmena Ž v prílohe šlabikára. V ňom sa písalo o chlapcovi z rozvedenej rodiny, ktorý raz trávi víkend u otca a raz u matky. Nad nimi býva ujo Žubajík, ktorý občas pomáha mamičke s vodou alebo žiarovkou a elektrinou. Napokon Žubajík požiada mamu chlapca o ruku a ožení sa s ňou. Okolo článku sa rozvírila diskusia, či je pre prvákov vhodný a primeraný.

Text sa nepáčil najmä cirkevným školám, k jeho obsahu mali viacero výhrad. Združenie katolíckych škôl dokonca navrhovalo, aby šlabikár úplne stiahli a školy ho nepoužívali. „Principiálne je tento šlabikár postavený na reflexii reality, zoraďuje do jednej roviny všetky možné formy spolužitia, škriatok Hups vyvádza nepekné veci, články sa často končia s otvoreným koncom, vyvolávajú neistotu a nepokoj,“ uviedol Ján Horecký zo Združenia katolíckych škôl. Tomu chýba v šlabikári výchovný rozmer.

Minister školstva Dušan Čaplovič ešte v decembri rozhodol, že školy môžu Hupsov šlabikár Lipka vrátiť a namiesto neho si objednať jeden z dvoch zostávajúcich šlabikárov. Vydavateľstvo Lipky Aitec zároveň musí text nahradiť novým. Svoje rozhodnutie zdôvodnil minister tým, že nie je presvedčený o tom, že malé deti by mali byť v rannom veku atakované problémami dospelých ľudí, ich rodičov. “Najmä nie v prvom ročníku šlabikára základnej školy," uviedol.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #šlabikár Lipka #Dušan Čaplovič