Zákon o hmotnej núdzi je podľa Richtera v súlade s ústavou

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer) si stojí za tým, že nový zákon o hmotnej núdzi je v súlade s ústavou. Uviedol to v relácii O 5 minút 12 Rozhlasu a televízie Slovenska – RTVS.

19.01.2014 15:50
Ján Richter Foto: ,
Minister práce Ján Richter.
debata (47)

Ako dodal , na Ústavnom súde sú dve podania, jedno z nich od verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej. Podľa Richtera, práve podanie Dubovcovej proti zákonu o hmotnej núdzi má taký široký záber, že musia počkať na výsledok. „Situáciu začneme riešiť urýchlene, keď ústavný súd rozhodne,“ uviedol Richter.

Podľa poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka (SDKÚ) sa tento zákon o hmotnej núdzi “vykašľal“ na riešenie problému tých ľudí, ktorí dnes žijú zo sociálnych dávok a chceli by pracovať a aj pracujú za veľmi nízku mzdu a štát ich nijak nepodporuje. Podľa Kaníka by v tomto prípade stačilo jednoducho zmeniť zákon tak, aby rodiny, kde pracuje aspoň jeden z rodičov dostali podporu od štátu. „Štát by na tom paradoxne ušetril, pretože by dostal do pracovného procesu podstatne vyšší počet ľudí,“ uviedol.

Nový zákon o hmotnej núdzi je účinný od 1. januára 2014. Podľa Richtera je teraz zákon v prechodnom období, aby sa zadefinovali podmienky, pripravili koordinátori, ktorí budú prácu pre poberateľov dávok zabezpečovať. Na zavádzanie zákona štát pripravil 15 miliónov eur. Z toho podľa Richtera pôjde približne 7 miliónov eur na náklady, ako ochranné pomôcky, náradie či úrazové poistenie a zvyšných 8 miliónov pôjde na koordinátorov. „Základný cieľ nesúvisí len s tým navýšiť o niekoľko eur dávku v hmotnej núdzi, ale aj tých ľudí aktivovať a motivovať,“ obhajuje zákon Richter.

Kaníkovi sa však zdá suma 8 miliónov na koordinátorov privysoká. Podľa neho bude do štátnej sféry prijatých približne 800 ľudí, ktorí sa budú zaoberať papierovaním a zaťažovať tým budú obce a mestá. „Lepšie by bolo mať tých koordinátorov z konkrétnej obce či mesta. My by sme dali peniaze mestu či obci, ale koordinátori by pochádzali rovno odtiaľ a neboli zamestnancami štátu,“ uviedol Kaník. Podľa Richtera ako koordinátori, ktorí budú zabezpečovať aktivačné práce, budú oslovení ľudia, ktorí prišli o zamestnanie pri zlučovaní úradov. Pri druhej skupine rezort práce pomýšľa osloviť ľudí z regiónov, kde je napríklad najviac poberateľov dávok z rómskeho etnika.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Kaník #Ján Richter #Zákon o pomoci v hmotnej núdzi