Richter poslal do Sociálnej poisťovne štátny dozor

Sociálnu poisťovňu preveruje ministerstvo práce. Nariadil to šéf rezortu práce Ján Richter v súvislosti so starobnými dôchodkami pre bývalých policajtov a vojakov.

20.01.2014 09:24 , aktualizované: 21.01.2014 10:44
debata (27)

Odôvodnil to tým, že má k tomu od poisťovne nejednotné podklady. O penzie požiadalo od roku 2010 vyše 10-tisíc bývalých vojakov, policajtov či colníkov, no dostalo ich len 1 700. Niektorí bývalí policajti, vojaci či hasiči poberajú dva dôchodky – výsluhový aj z prvého piliera. Sociálna poisťovňa vypláca 1 700 bývalým príslušníkom ozbrojených zložiek priemerne 235 eur mesačne. Podľa Zväzu vojakov čaká na vybavenie ešte okolo osemtisíc dôchodcov, ktorí si už podali žiadosti. Sociálna poisťovňa odhaduje, že do roku 2023 môže byť žiadostí až 17-tisíc.

Hoci expríslušníci týchto zložiek dnes poberajú výsluhové dôchodky z osobitného účtu ministerstva vnútra či obrany, pred ich zriadením za nich zamestnávatelia odvádzali poistné do všeobecného penzijného systému. Za vojakov ho Sociálnej poisťovni platili do 30. apríla 1998 a za ostatných do 30. júna 2002. Do týchto termínov boli teda poistení ako bežní občania. Peniaze odvedené do Sociálnej poisťovne sa im však vo výške výsluhových dôchodkov nezohľadnili. Preto teraz požadujú vyplatiť ich vo forme starobných dávok. Desiatky z nich sa začali o penzie súdiť a súdy od roku 2011 vyhrávajú. Po tom, čo uspeli aj na Najvyššom súde, sa poisťovňa zaviazala, že im bude vyhovovať aj sama.

Bývalý vojak zo Sliača, ktorý si neželal uviesť svoje meno, si podal žiadosť o penziu ešte v júni minulého roka. Poisťovňa mu doteraz nárok na ňu nepriznala. V dôchodku je šesť rokov a poberá len výsluhovú penziu. „26 rokov mi išlo z platu na poistenie v tom čase 2 100 korún (70 eur) mesačne, dnes z toho nedostávam nič. Keď som videl, že bývalí kolegovia uspeli na súde, podal som si žiadosť aj ja. Zatiaľ čakám,“ povedal.

Či má kontrola ministerstva preveriť takéto nevybavené žiadosti a výsledkom bude prehodnotenie penzií, to rezort neprezradil. „Dozor ešte nie je skončený, aj jeho výsledky následne prispejú k rozhodnutiu, ako tento problém súčasné vedenie ministerstva a Sociálnej poisťovne vecne aj legislatívne vyriešia,“ uviedol hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Zväz vojakov sa minulý týždeň stretol s vedením Sociálnej poisťovne. Na tomto stretnutí mal generálny riaditeľ poisťovne Dušan Muňko vojakov ubezpečiť, že do polovice tohto roka budú všetky žiadosti vybavené. „Šéf Sociálnej poisťovne tiež prisľúbil, že koncom januára budú z poisťovne expedované desiatky, možno stovky rozhodnutí,“ upozorňuje Jaroslav Junek, člen predsedníctva Zväzu vojakov SR.

Tento sľub potvrdil aj hovorca poisťovne Peter Višváder. „Podľa predpokladov poisťovne by mali byť všetky prijaté žiadosti o starobný dôchodok z radov výsluhových dôchodcov vybavené najneskôr do konca júna tohto roku. Veríme, že to bude skôr, ide o hraničný termín, lebo je ich veľa a musíme to všetko individuálne prepočítavať,“ reagoval Višváder. Poisťovňa okolo 300 žiadosti už zamietla.

Podľa hovorcu poisťovne odhaduje, že do roku 2023 by mohol počet potenciálnych žiadateľov o dôchodok narásť na 17-tisíc. Koľko by to ročne stálo Sociálnu poisťovňu, neuviedol. „Priemerná suma doteraz priznaných dôchodkov je 235 eur. Momentálne evidujeme vyše 7 000 žiadostí. Nie je preto možné hovoriť o presných ročných nákladoch,“ povedal Višváder.

Priemerný výsluhový dôchodok profesionálneho vojaka v roku 2012 bol 796 eur a policajta 627 eur.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #Ján Richter #štátny dozor