Vyššie platy v školách by samosprávy nemali zruinovať

Učitelia i nepedagogickí zamestnanci škôl by si mali prilepšiť, ale či sa zvýšenie platov prejaví na výplate za január na každej škole, je zatiaľ otázne.

20.01.2014 12:30
ucitelia Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata (4)

So zvyšovaním platov ráta štátny rozpočet, časť financií na vyššie mzdy najmä pre nepedagogických zamestnancov v materských školách, v školských jedálňach či kluboch by mali vykryť zo svojich rozpočtov samosprávy. Podľa predsedu Združenia miest a obcí Jozefa Dvonča je predčasné hovoriť, či na to budú mať, pretože obce financie ešte preratúvajú.

„Nevylučujem, že niektoré obce so zvyšovaním platov môžu mať problém, ale v každom prípade sa budú snažiť zvýšenie platov vykryť,“ povedal Dvonč. Každá obec sa podľa neho bude snažiť splniť to, k čomu sa aj Združenie miest a obcí Slovenska pri kolektívnom vyjednávaní zaviazalo. Na dofinancovanie zvýšených platov sa majú totiž samosprávy podieľať celkovou sumou 28 miliónov eur. Tarifné platy učiteľov sa majú zvyšovať o päť percent. Mzdy učiteľov a odborných zamestnancov škôl by mali narásť v priemere o 42 eur, nepedagogickí zamestnanci si majú polepšiť o 16 eur. Plat začínajúceho učiteľa by mal stúpnuť o 27 eur na približne 570 eur.

Problém s vyššími výdavkami môžu mať podľa Dvonča najmä menšie obce, kde majú školy s menším počtom žiakov. Ak nebudú mať na zvyšovanie platov dosť peňazí, prejaviť sa to môže rôzne. Aj vlani zvyšovanie platov nútilo niektoré školy a obce k väčšiemu šetreniu. Na niektorých školách sa zvyšovanie platov učiteľov prejavilo tak, že kým tarifné platy sa zvýšili, uberalo sa z pohyblivej zložky mzdy, prípadne sa prepúšťalo.

Tento rok by však zvyšovanie platov malo byť lepšie zabezpečené. Rozpočty samospráv by si mali polepšiť o vyšší podiel dane z príjmu fyzických osôb. Navyše rezort financií v rozpočte na tento rok vyčlenil rezervu vo výške 34,5 milióna eur pre potreby kolektívneho vyjednávania, približne 30 miliónov eur z nej by malo ísť práve samosprávam.

Starosta obce, ktorý si neželal byť menovaný, hovorí, že s výdavkami na vyššie mzdy by tento rok nemali mať problém. „Budeme sa snažiť vykryť všetky zvýšené mzdy, problém zatiaľ nevidím,“ povedal starosta.

V obciach, kde majú školy s malým počtom žiakov, však majú väčší problém. Starosta obce Oľšov v okrese Sabinov hovorí, že školu budú dofinancovávať zo svojho rozpočtu ešte pol roka. „Od septembra škola pre malý počet žiakov končí,“ tvrdí starosta Pavol Hovančík. Prevádzka školy s deviatimi žiakmi je pre obec neudržateľná, najmä keď detí v obci nepribúda. V budove školy je zároveň materská škola a tú si obec ponechá. „Je tam len poldenná prevádzka, jedna učiteľka a zvýšenie mzdy sa dá vykryť,“ dodáva starosta. Čo bude s priestormi školy, zatiaľ nevie, v obci sa uvažuje o tom, že by ju prenajali.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #platy #školy #samosprávy