Opitý policajt havaroval, dieťa skončilo v nemocnici

Hoci polícia po sérii tragických nehôd zo začiatku roka zvýšila kontroly na cestách, sama teraz čelí škandálu.

20.01.2014 12:08 , aktualizované: 19:35
debata (8)

Opitý policajt spôsobil v Heľpe (okres Brezno) haváriu, po ktorej skončil v nemocnici desaťročný chlapec. K zrážke dvoch áut došlo v nedeľu popoludní na okraji obce. „Vodič osobného motorového vozidla Renault Laguna prešiel do protismeru, kde narazil do oproti idúceho vozidla Renault Thalia, v ktorom sa zranil maloletý chlapec,“ stručne uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová s tým, že prípad momentálne vyšetrujú a zhromažďujú dôkazy. „Je začaté trestné stíhanie pre ohrozenie pod vplyvom návykovej látky. V súčasnosti nebudeme poskytovať bližšie informácie,“ dodala.

Podľa medializovaných informácií má ísť o 45-ročného policajta Milana P., ktorý šoféroval svoje auto v čase voľna. Po nehode mu údajne namerali v dychu 1,14 mg/l alkoholu, čo je v prepočte 2,38 promile. Chlapec z druhého auta mal pri zrážke utrpieť otras mozgu a previezli ho do nemocnice.

Osud policajta je už zjavne spečatený. „Jeho nadriadený už spracováva návrh na prepustenie zo služobného pomeru,“ povedala hovorkyňa banskobystrickej krajskej polície Mária Faltániová. Kde policajt pracoval, nespresnila. Podľa nášho zdroja mal by však byť z obvodného policajného oddelenia v Brezne.

To, že si za volant sadol policajt, ktorý bol pod vplyvom alkoholu a nabúral, odborníci v tomto kontexte považujú za veľmi zlý odkaz bežným vodičom. „Minulý rok bol z hľadiska nehodovosti najúspešnejší a tento rok sú skoro každý deň mŕtvi na cestách. Keď sa k tomu pridajú ešte aj opití policajti, je to v každom prípade zlý príklad,“ myslí si Gustáv Kasanický z Ústavu súdneho inžinierstva.

Za pravdu mu dáva aj dopravný psychológ Karol Kleinmann, aj keď pripomína, že v takýchto prípadoch zvyčajne padajú hlavy. „Pochopiteľne, znižuje to autoritu polície. Policajt je verejný činiteľ a patrí do skupiny úzkostlivo sledovanej verejnosťou, aj keď nie je v službe,“ hovorí. Nemyslí si, že bežných vodičov by to extrémne motivovalo k negatívnemu správaniu. „V každom prípade je to však zdvihnutý prst, práve policajti by mali byť príkladom,“ dodáva. Ak sa muž zákona dopustí protiprávneho konania, podľa Kirinovičovej koná ministerstvo vnútra nekompromisne. „Minulý rok sme prepustili 58 policajtov. Na alkohol je nulová tolerancia,“ spresnila.

Od začiatku roka do 15. januára sa stalo 447 nehôd, pri ktorých zomrelo 18 osôb. Za posledné tri dni prišli na cestách o život ďalší ľudia. Dvaja chodci a jeden cyklista. Toho zrazil nákladiak aj napriek tomu, že cyklista mal na sebe reflexnú vestu, ochrannú prilbu aj označený bicykel. Zato šofér má v evidenčnej karte vodiča zaznamenaných šestnásť skutkov.

So zámerom znížiť počet nehôd vyhlásilo policajné prezídium celoslovenskú dopravnú akciu. Ako už informovala Pravda, od 14. januára sú v jednotlivých krajoch kontroly aj s využívaním objektívnej zodpovednosti. „To znamená, že po zadokumentovaní priestupku policajti overia identitu majiteľa vozidla, vyhotovia platobný rozkaz aj s fotodokumentáciou o spáchaní priestupku a odošlú priestupcovi,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Pri kontrolách používajú radary v autách, videokamery i prenosné radary.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #alkohol za volantom