Policajti majú na cestách 31 inteligentných áut

Kontrola vodičov na najrizikovejších úsekoch už pre políciu nebude problémom. Tento týždeň nasadila 31 inteligentných áut, ktoré zmapujú sedem najčastejších priestupkov. Vodiči za ne nedostanú pokutu priamo na mieste, ale príde im domov poštou. Počet áut so špeciálnymi modulmi sa bude od februára zvyšovať, polícia ich má 780.

21.01.2014 10:00
debata (4)

Bezpečnostné akcie s využitím inteligentných áut bude polícia avizovať na svojich webových stránkach, tvrdí policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Či však budú odlíšené od klasických kontrol, alebo bude známy iba sumárny počet hliadok, zatiaľ nie je jasné.

Každý kraj má na stránke ministerstva vnútra v časti „polícia“ pridelenú svoju sekciu, kde vodičov na hliadky upozorní. Posledná kontrola s využitím nových áut sa podľa stránky konala v nedeľu v okrese Revúca. Policajti však budú monitorovať vodičov bez toho, aby o tom vedeli, aj dnes v Bratislave. „Vodiči sa môžu pripraviť na to, že možno nebudú zastavení priamo na ceste pri porušení zákona, ale rozhodnutie o uložení sankcie im príde domov,“ upozorňuje Karina Považanová z Oddelenia komunikácie Policajného zboru v Bratislave. Oznam o špeciálnej akcii v Bratislave však na webe ministerstva vnútra chýba, polícia ho poslala priamo redakciám.

Ako vysvetľuje hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová, polícia zverejňuje už dva roky zoznam hliadok, a to vždy týždeň dopredu. Súčasťou zoznamu sú okresy, kde prebehnú kontroly, ako aj počet, typ a farba služobných vozidiel. Ktoré z áut však pracujú na princípe objektívnej zodpovednosti, v zozname uvedené nie je.

Objektívna zodpovednosť znamená, že za vozidlo a akékoľvek priestupky bude zodpovedný držiteľ auta, nie jeho vodič. Špeciálne moduly v autách zdokumentujú sedem najčastejších priestupkov, nedodržanie rýchlosti jazdy, zákaz predchádzania, otáčania či cúvania na zakázaných miestach. Zmonitorujú aj porušenie zákazu zastavenia, státia, vjazdu, odbočovania či ignorovanie povinnosti dať prednosť v jazde.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #policajné autá #inteligentné autá #kontrola vodičov