Myjava sa pokúsi s ministerstvom dohodnúť. Už druhýkrát

Spor medzi ministerstvom pôdohospodárstva a Myjavou o 2,6 milióna eur súd neukončil. Obe strany dostali mesiac a pol na mimosúdne vyrovnanie.

22.01.2014 11:00
Spravodlivosť, súd, súdnictvo, kladivko Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Prvý pokus o dohodu medzi nimi už zlyhal.

Okresný súd v Novom Meste nad Váhom, ktorý rieši ich spor, včera rozhodol, že mestu aj ministerstvu poskytne viac času. Ak sa nedohodnú, na najbližšom pojednávaní vynesie rozsudok.

Myjava žiada vyplatiť 2,6 milióna eur ako náhradu za škody, ktoré jej mali spôsobiť rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie a ministerstva pôdohospodárstva pri posudzovaní súťaže na rekonštrukciu sociálneho zariadenia Nezábudka. Súdny proces sa začal vlani v septembri, vtedy pojednávanie súd odročil, pretože obe strany sa chceli dohodnúť. K tomu nakoniec nedošlo a celá vec sa vrátila pred sudcu. Teraz sa pokúsia nájsť kompromis druhýkrát.

„Súhlasil som s ďalšou lehotou na dohodu, pretože neverím, že naše súdy v dohľadnej dobe o spore rozhodnú. Keď aj okresný súd rozhodne, ministerstvo sa odvolá, pôjde to na krajský súd, možno aj na Najvyšší súd, takže sa môžeme súdiť a súdiť,“ povedal primátor Myjavy Pavel Halabrín. Ministerstvo pôdohospodárstva má podľa jeho hovorcu Petra Hajnalu stále záujem o mimosúdne vyrovnanie.

Mesto najnovšie chce aj všetky úroky a penále, ktoré denne narastajú o 670 eur. Konečná suma tak už dnes prekračuje tri milióny eur. „Sú to desiatky tisíc eur, ktoré každý mesiac strácame,“ skonštatoval Halabrín.

Tým, že mesto nedostalo sľúbené peniaze, s ktorými rátalo, sa dostalo do nepriaznivej ekonomickej situácie. Peniaze si muselo požičať a jeho dlh sa tým v roku 2011 odrazu vyšplhal zo 40 na 72 percent, čo je pomer úverov k príjmom minulého roka. Vzápätí banky zvýšili samospráve úrok, mesto sa muselo vzdať viacerých investičných akcií, rating mesta poklesol. Rozpočet mesta býva osem až deväť miliónov eur.

„V podstate sa zastavil ďalší rozvoj, mesto nemohlo investovať do opráv a údržby mestského majetku toľko, koľko by bolo treba, nepúšťalo sa do ďalších väčších projektov. Pociťujú to aj samotní občania, naposledy napríklad odstávkou krytej plavárne od 5. januára. V tejto chvíli nemá samospráva dostatok finančných zdrojov, aby mohla hradiť všetky energie potrebné na jej prevádzku,“ opisuje situáciu v meste jeho hovorca Marek Hrin.

Celá kauza vznikla po tom, čo Myjava vyhlásila verejnú súťaž na firmu, ktorá mala zrekonštruovať zariadenie opatrovateľskej služby Nezábudka. S ministerstvom pôdohospodárstva mesto uzatvorilo zmluvu o poskytnutí príspevku z eurofondov vo výške 2,4 milióna eur. Koncom roka 2010 však ministerstvo od zmluvy odstúpilo. Odvolalo sa na rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie, podľa ktorého Myjava porušila pri verejnom obstarávaní zákon. Mesto sa muselo zadlžiť, aby zaplatilo rekonštrukciu. Najskôr krajský a potom aj Najvyšší súd rozhodli, že zákon neporušilo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #myjava #ministerstvo pôdohospodárstva