Medvede dostane do brlohov až poriadne ochladenie

Na prichádzajúce ochladenie nečakajú len ľudia, ale aj príroda. Tú nezvyčajne teplá zima tak pomýlila, že začali pučať stromy, kvitnúť jarné kvety a medvede, ktoré už mali spať, sa potulujú po horách.

22.01.2014 14:00
medveď Foto:
Ochranári tvrdia, že vo Vysokých Tatrách nespí až polovica z asi stovky medveďov.
debata (3)

Ochranári hovoria, že vo Vysokých Tatrách nespí až polovica z asi stovky týchto šeliem. Prebudili sa aj inde. Jedného maca našli dokonca uhynutého na stožiari vysokého napätia pri Ľubietovej v okrese Banská Bystrica. Do brlohov by ich podľa odborníkov mohlo dostať výrazné zníženie teplôt. Či sa tak stane už v týchto dňoch, však nie je isté.

„Prakticky päťdesiat percent populácie medveďov podľa nášho odhadu nespí. Naše telemetricky sledované medvedie samce sa zatiaľ pohybujú v blízkosti svojich zimovísk. Medvedice porodili mladé a tie sú v brlohoch,“ hovorí riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Macovia vo Vysokých Tatrách pravdepodobne zaľahli koncom novembra, keď napadol sneh. Ochranári tak usudzujú z toho, že vtedy neregistrovali ich stopy. Oteplenie ich však vyhnalo z brlohov. Že medvede vôbec nezaľahli alebo sa už zobudili, potvrdzuje aj dobrovoľný strážca prírody v Kremnických vrchoch Jaroslav Slašťan, ktorý tu mapuje štyri brlohy. „V jednom ešte bola pred pár dňami medvedica, ktorá má vrhnúť mláďatá, tri sú prázdne. Vo vyššie položených oblastiach ešte môžu spať, gro z nich však nespí. Robím s medveďmi vyše desať rokov, ale až takúto teplú zimu si nepamätám,“ dodáva.

Odborníci tvrdia, že ide síce o výnimočný úkaz, no pripomínajú, že naša najväčšia šelma nie je pravým zimným spáčom, ako napríklad svišť, ktorý zaľahne bez ohľadu na počasie. „Všetko závisí od veľkosti snehovej prikrývky a klimatických podmienok. Môže sa zobudiť kedykoľvek a v teplej zime pri dostatku potravy sa dokonca vôbec nemusí uložiť na zimný spánok. Ten je totiž len prispôsobením sa jeho organizmu na nevyhovujúce podmienky, teda, keď napadne veľa snehu, je zamrznutá pôda a nemôže nájsť potravu,“ vysvetľuje Slašťan.

Keď by poriadnejšie prituhlo a napadol v horách sneh, medvede by sa ešte mohli stiahnuť do brlohov. Ochranári však nateraz nabádajú turistov k vyššej ostražitosti, pretože ich môžeme stretnúť v čase, keď sa tak nestávalo.

Riaditeľ TANAP-u navyše podotýka, že medvede sú v ich národnom parku doma, na čo by turisti nemali zabúdať. „Pokiaľ návštevníci budú rešpektovať sezónnu uzáveru a návštevný poriadok, nikomu nehrozí nič zlé,“ ubezpečuje Majko.

Na stretnutie s medveďom začiatkom roka doplatil lesník (26) z Pribyliny. Zviera ho v lese napadlo a pohrýzlo do nohy. Správanie maca si mladý muž nevedel vysvetliť. Či to mohlo súvisieť s tým, že sa zviera zobudilo, a preto bolo agresívne, nevedno.

Majko si nemyslí, že by takáto zima vyvolávala zvýšenú nervozitu a agresivitu medveďov. „Keby to tak bolo, tak ich máme plné dediny a mestá a utekáme pred nimi. Zatiaľ sme ich v intravilánoch tatranských osád v súčasnosti nezaregistrovali. Sú v blízkosti svojich brlohov,“ povedal.

Na takú teplú zimu si za 35 rokov nepamätá ani Jozef Sedlák z Ľubietovej, ktorý je dobrovoľným strážcom prírody. Neďaleko jeho horskej chaty v Jamešnej doline objavil koncom decembra náhodný turista uhynutú asi štvorročnú medvedicu na konštrukcii stožiara vysokého napätia. „Nevieme, prečo tam vyliezla. Mohli ju naháňať psy alebo ju tam zahnali iné medvede. Spálilo ju asi na troch miestach. Už predtým som si všimol stopy, bola akási pomätená,“ povedal. Meteorológovia predpovedajú na najbližšie dni ochladenie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #príroda #ochranári #zima #TANAP #medvede